Site coolinaria.ro

Tarta Tatin


Tarta Tatin este, dupa cum stie toata lumea un desert de sorgine franceza. Acest desert este practic o tarta rasturnata in care fructele folosite (de regula mere) sunt caramelizate in unt si zahar inainte de a coace tarta. Asociatia Franceza a Tartei Tatin face o recomandare totusi: “Tarta Tatin nu se serveste niciodata cu sosuri si nu se flambeaza.”

Tarta Tatin

Ingrediente:
  • 150g unt
  • 150g zahar
  • 8 mere mari
  • 400g aluat foietaj sau nisipos
Mod de preparare:
Ungem o forma de tarta cu 150g unt. Presaram deasupra 125g zahar tos.

Curatam de coaja merele, le taiem in sferturi si rondele si le asezam in forma, intr-un model cat mai decorativ, fie in cercuri concentrice, fie suprapuse putin. Umplem intervalale ramase libere cu felii de mere.

Punem forma la foc mic pentru 10-15 minute la caramelizat. Scoatem tava de tarta din cuptor si deasupra merelor intindem un aluat de foietaj sau nisipos. Coacem tarta la cuptor, la foc potrivit, pana cand se rumeneste uniform.

Scoatem tava din cuptor, o lasam la racit cateva minute, apoi o rasturnam pe un platou cu merele in sus.

Putem face aceasta tarta Tatin cu orice fructe (pere, piersici, ananas) sau chiar cu legume – ceapa sau rosii.


Pofta buna!