Pentru acele momente cand vrei sa te rasfeti cu ceva dulce, dar pe care sa il prepari cu manuta ta, iti recomand colaceii insiropati.
Punem faina intr-un castron. In mijlocul ei facem o adancitura in care preparam maiaua din drojdia amestecata impreuna cu laptele caldut, zaharul, putina faina si sare. Lasam o jumatate de ora sa creasca si apoi adaugam untul topit si oul batut. Amestecam bine toate ingredientele pana cand obtinem un aluat potrivit, elastic.
Din aluat intindem o foaie cu grosimea de 3mm. Pe aceasta foaie ungem in strat uniform spuma de unt care se obtine prin frecarea energica a untului cu zaharul. Rulam foaia astfel pregatita si o taiem in felii cu grosimea de 2-3 cm. Punem feliile intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, cu partea taiata in sus, cu spatiu intre ele pentru ca vor creste la copt.
Tinem tava la frigider 1 ora si apoi o punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem colaceii la foc potrivit pana cand se rumenesc uniform.
Pentru sirop, fierbem ingredientele 5 minute. Scoatem batonul din vanilie din sirop. Turnam siropul fierbinte, cu o lingura, peste colacei, in tava. Tinem tava la cuptor pana cand siropul de lapte de sub colacei se caramelizeaza putin, dand o savoare deosebita acestora.
Pofta buna!