Site coolinaria.ro

Coltunasi cu branza si smantana


Coltunasii sunt preferatii copiilor, dar si a adultilor

Coltunasi cu branza si smantana

Ingrediente:
  • - Pentru aluat:
  • 400-500 gr faina
  • 1 ou
  • sare
  • apa
  • - Pentru umplutura:
  • 300 gr branza de vaci
  • 1 ou, un praf de sare
  • marar si/sau patrunjel dupa preferinta
  • 250-300 gr smatana
  • 100 gr unt
Mod de preparare:
Se pregateste aluatul din faina, un ou, un praf de sare si o ceasca de apa. In cazul in care aluatul este prea vartos, se mai adauga apa, atata cat este necesara pentru ca aluatul sa poata fi framantat, dar nu lipicios. Chiar daca este lipicios, inseamna ca trebuie sa mai adaugam putina faina, in asa fel incat aluatul sa nu se mai lipeasca de mana in momentul in care il framantam.

Pe planul de lucru se presara faina si se foloseste un sucitor pentru a intinde o foaie din aluat, de 2 mm grosime. Grosimea ei trebuie sa fie moderata pe de-o parte pentru a evita spargerea coltunasilor in timpul fierberii iar pe de alta parte daca este prea groasa nu se fierbe bine si coca ramane crud-cleioasa.

Umplutura se face din branza de vaci, la care se aduaga oul batut, un praf de sare si verdeata taiata cu forfecele cu 5 lame. Daca branza este mai moale se poate adauga o lingura de gris care va avea rolul de a absorbi prin coacere apa din branza.

Se pune o cratita de 3 l cu apa si sare la fiert.

Se intinde prima foaie, se taie cu cutitul patrate de 5-6 cm care se umplu cu umplutura realizata in prealabil si se unesc doua colturi opuse. Dupa aceasta operatiune, se preseaza cu degetul marginile triunghiului rezultat in asa fel incat continutul triunghiului sa nu depaseasca marginile lui si lipirea sa se faca perfect.

Cand apa din cratita clocoteste, se introduc coltunasii, unul cate unul – se pot fierbe maximum 6 bucati odata - si in momentul in care incep sa se ridice la suprafata, avem grija sa apasam usor cu o lingura de lemn si sa-i separam pentru a evita lipirea lor. Se da focul mediu si se acopera partial cu capacul. Se fierb cca 15 min. Dupa fierbere, se scot cu o spumiera de inox si se pun intr-un vas de sticla de tip Jena sau din ceramica care se acopera cu capacul. Dupa fiecare serie de coltunasi scosi de la fiert, se pune cate un rand de smantana. La final se adauga si untul topit, daca se doreste. Cine doreste, poate presara pe deasupra verdeata taiata cu foarfecele cu 5 lame.


Pofta buna!