Site coolinaria.ro

Covrigei sarati din aluat dospit



Covrigei sarati din aluat dospit

Ingrediente:
  • 0,8 kg faina
  • 200 gr margarina
  • 150 gr smantana
  • 2 oua
  • 1 lingurita de sare
  • chimen macinat
  • mac sau susan
  • 25 gr drojdie de bere
  • 1 cescuta de lapte caldut
  • 1 lingurita zahar
  • faina pentru modelat covrigeii, cca 200-300 gr
Mod de preparare:
Incepem prin a pregati maiaua. Intr-un bol se pune drojdia de bere cu o lingurita de zahar si se freaca pana ce compozitia se lichefiaza si devine omogena. Putin cate putin se pune apoi laptele caldut, amestecand mereu. Se amesteca compozitia rezultata, cu o lingura de faina, iar in final se presara inca o lingura de faina, in ploaie, fara a o mai amesteca. Aceasta are rolul de a evita formarea unei cruste nedorite pe maia. Se acopera cu un servet si se pune intr-un loc calduros, ferit de curent de aer rece. Se lasa sa creasca cca 20 min. Din cand in cand ne mai uitam sa vedem daca nu a crescut prea mult incat sa dea peste marginile bolului.

Dupa ce am pregatit maiaua si am lasat-o sa dospeasca, pregatim restul ingredientelor pentru covrigei.

Faina se pune intr-un lighenas, se pune in mijlocul ei, ca intr-un cuib, 1 ou, smantana, sarea, margarina inmuiata - dar nu topita – si maiaua dospita. Le amestecam pe toate, de preferat cu mana, pana ce aluatul are consistenta.

Aluatul se lasa si el la dospit, cca 20-30 min, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer rece.

In functie de cum a dospit aluatul, mai este sau nu, necesara adugarea de faina. Aluatul nu trebuie sa fie tare, dur, nici sa curga, ci sa aibe consistenta si sa fie usor de lucrat cu el. Daca este prea moale, se mai adauga faina si se framanta putin numai pana ce se incorporeaza faina, dar fara sa mai fie nevoie sa fie lasat la dospit.

Se pregateste tava de copt. Se pune un cubulet de margarina care se intinde uniform cu mana pe toata suprafata tavii. Nu se tapeteaza cu faina. Numai prima tava se unge cu margarina deoarece compozitia aluatului are suficienta grasime si de la o serie de covrigei la alta, tava ramane unsa. Deci nu este nevoie sa spalam tava dupa fiecare serie de covrigei copti. Incepem sa modelam covrigeii.

Se pregateste masa sau planseta de lucru. Se intinde cu mana faina raspandita pe suprafata de lucru si se rupe din aluat cate o bucatica, cam de dimensiunea unui ou de dimensiune mica. Aceasta este modelata cu degetele ca sa devina ca un snur gros de coca de 15-17 cm lungime si cam 0,7 mm grosime ce urmeaza fie ‘’impletit’’. Covrigeii rezultati vor fi de forma aproximativ cu covrigii brasoveni, cu exceptia dimensiunii diferite.

Nu va recomand sa faceti covrigelul prea gros pentru ca prin suprapunere cocai si apoi prin coacere, coca continua sa mai dospeasca datorita caldurii din cuptor si in loc sa obtineti covrigei subtirei, delicati si crocanti, va rezulta un aluat fara o forma calara de ceea ce ati dorit sa obtineti. Totodata nu este indicat sa-i faceti prea subtiri deoarece cei subtiri, prin coacere, se pot arde foarte repede in cuptor daca nu suntem atenti la timpul de coacere dupa care capata un gust dezagreabil, amar.

Dupa executarea covrigeilor, acestia se pun unul cate unul, apropiati, in forma de sir in tava. Se ung cu ajutorul unei pensule cu oul batut in care s-a pus putina sare. Se presara apoi pe deasupra lor mac, chimen macinat, susan sau cascaval ras, dupa preferinta.

Se da la cuptor prima tava. Cuptorul trebuie sa fie incins si coacerea unei tavi dureaza cca 20 min la foc potrivit.

In timp ce prima tava se coace, pregatim covrigeii celei de-a doua tavi. Pentru cantitatile precizate la inceputul retetei rezulta cca 270 covrigei de dimensiuni medii, iar intr-o tava se pot pune cca 90 de covrigei de aceeasi dimensiune medie.

Acest tip de covrigei devin din ce in ce mai buni si crocanti-sfaramiciosi cu cat stau mai multe zile la loc uscat si racoros.

Putem face covrigeii si cu o stanta. In cazul acesta se intinde o foaie cu sucitorul pe planul de lucru. Se trece stanta prin faina de fiecare data cand taiem un covrigel (pentru a evita lipirea compozitiei pe stanta). Se taie covrigeii unul cate unul, dupa care se aseaza si se ung fiecare covrigel asa cum aratat mai sus. Timpul de coacere este putin mai redus decat cei care sunt facuti manual (foaia este putin mai subtire si in cazul acesta, trebuie supraveghet cu atentie si chiar redus timpul de coacere).

Se pot servi ca aperitiv, alaturi de alune si masline sau de un pahar de bere sau vin rece.


Pofta buna!