Site coolinaria.ro

Tort de mere



Tort de mere

Ingrediente:
  • 0,7 kg de mere
  • 1 cana de zahar
  • 6 oua de dimensiune M
  • 6 linguri cu varf de zahar
  • 6 linguri cu varf de faina
  • coaja de lamaie
  • vanilie
  • rom
  • un praf de sare
  • 50 gr margarina sau unt
  • facultativ si frisca
Mod de preparare:
Merele se spala, se taie felii si se pun intr-un vas la calit. Dupa ce s-au calit cam 10 min mestecandu-le mereu ca sa nu se arda, le dam de-o parte la racit.

Separat se face un sirop din 2 cani de apa, 4-5 linguri de zahar la care adaugam coaja de lamaie. Cand siropul acesta se raceste aduagam vanilie (esenta sau zahar vanilat) si rom. Se lasa si acesta in asteptare.

Un vasul in care se va coace tortul se pune o cana de zahar sa se arda pana ce capata o culaore usor galbuie, fara sa lasam zaharul sa se arda complet. Zaharut fiind topit si fierbinte se plimba pe toata suprafata vasului, inclusiv pe peretii sai, astfel ca toata suprafata este complet acoperita.

Se lasa sa se mai racoresca. Feliile de mere care sunt deja racorite se aseaza pe fundul vasului de copt (pentru cantitatile aratate mai sus, folosim o craticioara smaltuita de 2,5-3l capacitate, intinsa, dar nu prea inalta). Le punem in forma rotunda ca solzii de peste, fara sa lasam spatii goale intre ele. Se tapeteaza si peretii vasului in acelasi mod.

Dupa aceasta opreatiune se face aluatul. Este un aluat tipic de pandispan dar care trebuie facut adaugand ingredientele in ordine urmatoare.

Albusurile se separa de galbenusuri. Cele 6 albusuri se bat energic cu mixerul pana se fac spuma. Se adauga, una cate una, cele 6 linguri de zahar, batand in continuare pana ce zaharul este topit complet. Se adauga apoi unul cate unul galbenusurile.

Dupa omogenizarea compozitiei se opreste mixerul si se adauga cele 6 linguri cu varf de faina puse in ploaie pe toata suprafata compozitiei. Manual se incorporeaza faina ce am presarat-o in vas folosindu-ne de paletele mixerului, cu miscari ascendente usoare. Se adauga si romul, un praf de sare si vanilia si toata compozitia se pune in vasul tapetat cu feliile de mere calite.

Cuptorul se incinge in prealabil. Se da vasul la cuptor. Perioada de coacere este urmatoarea : primele 10 min se coace la foc iute, dupa care se continua coacerea inca 20-25 min la foc domol. In primele 20 de min nu se deschide usa cuptorului ptr ca aluatul poate ‘’cadea’’ si astfel prajitura este compromisa.

Dupa 20 de min puteti incerca cu o brocheta metalica speciala (sau celebrul fir de pai de matura, sau o scobitoare de lemn) daca la mijloc aluatul este copt. Daca este copt, nu ramane nici o urma pe brocheta, daca nu, se pot vedea resturi de coca necoapte si deci trebuie prelungit timpul decoacere sub rezerva verificarii lui din timp in timp.

Dupa coacere se scoate vasul din cuptor si se toarna peste el siropul facut la inceput. Se acopera vasul cu platoul pe care am decis ca va sta tortul si imediat acesta se rastoarna. Veti vedea ca se desprinde foarte repede. In cazul in care pe vas mai ramin felii de mere lipite, le puteti indeparta cu usurinta cu ajutorul unui cutit si le asamblati pe tort.

Dupa ce s-a racit bine puteti pune frisca si cateva boabe de visine din compot sau din dulceata.


Pofta buna!