Site coolinaria.ro

Mancare de bame cu rosii


In luna august incepe sezonul de bame. Folosind aceste legume putem prepara un fel de mancare cu origini tropicale.

Reteta de mancare de bame cu sos de rosii este o reteta veche, simpla, la noi in zona rurala este cultivata in Sud, acolo unde sunt recunoscutii legumicultori giurgiuveni.

Mancare de bame cu rosii

Ingrediente:
  • 1 kg bame
  • 1-2 cepe medii
  • 0,5 l suc de rosii (sau 1 kg rosii mixate in blender)
  • 2 – 3 linguri otet de mere
  • cca 100 ml ulei de masline
  • sare dupa gust
  • piper
  • 2-3 catei de usturoi (dupa preferinta) si ½ legatura de patrunjel
Mod de preparare:
Printr-o operatiune delicata se indeparteaza - folosind un cutitas mic – coditele fiecarei bame, fara a le deteriora.

Se pune apa la clocotit intr-o oala de 3-4 l, impreuna cu otetul de mere si un praf de sare. Bamele se introduc in vas dupa ce apa a inceput sa clocoteasca, se pun in vas, focul se stinge si se lasa acoperite maximum 15 min.

Se scot cu o paleta tip spumiera si se introduc imediat in alt vas cu apa rece pentru a evita aparitia aspectului gelatinos al bamelor . Dupa ce temperatura le-a mai scazut, acestea sunt puse la scurs.

Concomitent se pregateste sosul de rosii.

Intr-o craticioara se pune uleiul la incins, se adauga ceapa taiata marunt si un praf de sare. Dupa ce s-a inmuiat putin ceapa, se adauga fie sucul de rosii gata preparat, fie rosiile date prin blender si fierte cca 10 min (pana ce se evapora apa din compozitie si rezulta pulpa de rosie).

Sosul este amestecat mereu cu o lingura de lemn cca 1 min pentru a nu se lipi de vas. Se adauga bamele, usturoiul pisat, se amesteca usor ca sa nu se terciuiasca si se lasa la foc mic (eventual in cuptorul incins la 180 ° - 190°) inca 10 – 15 min.
La expirarea timpului se scoate craticioara si se presara patrunjelul tocat.

foto Wikipedia


Pofta buna!