Site coolinaria.ro

Rulada cu mere, stafide si nuci


Este excelenta rulada aceasta pentru serile de iarna, iar aromele sale imbietoare ne fac sa ne reamintim cu nostalgie de copilarie si de iernile petrecute in casa bunicilor.

Rulada cu mere, stafide si nuci

Ingrediente:
  • - Pentru aluat:
  • 400 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 2 oua
  • ½ pachet drojdie de bere
  • 100 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • Diferite arome : rom, vanilie si coaja de lamaie
  • - Pentru umplutura:
  • 500 gr mere
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 3-4 linguri de pesmet
  • 50 gr stafide
  • 100 gr nuci pisate grosier
  • 1 lingurita scortisoara
  • - Pentru ornat:
  • 1 ou batut
  • 1-2 linguri de zahar pudra
Mod de preparare:
Se pregateste maiaua : Drojdia se freaca pana la lichefiere cu o lingurita de zahar. Se dizolva in 3-4 linguri de lapte caldut. Se pune un praf de faina pe deasupra si se pune la loc cald sa creasca putin.

Se prepara aluatul, amestecand faina cu ouale batute, cu zaharul, cu un praf de sare si cu maiaua din drojdie de bere deja crescuta. Se incorporeaza bine aceste ingrediente, se face o bila din tot aluatul si se presara cu un praf de faina pe deasupra dupa care se acopera cu un servet curat. Se lasa sa dospeasca cca 1 ora.

In acest timp se pregateste umplutura. Merele se spala si se sterg. Aceasta reteta este diferita de placinta de mere traditionala, merele fiind taiate in lamele foarte fine. Se intinde foaia cu un sucitor, in asa fel incat aceasta sa aiba cat mai mult forma rectangulara.

Se presara pesmetul, se taie felii subtiri untul si se repartizeaza ici-colo pe suprafata aluatului, se aseaza feliile de mere, se pudreaza cu scortisoara, se adauga nucile pisate si stafidele si apoi se ruleaza cu grija.

Forma de chec sau cozonac se unge cu unt si se pudreaza cu faina. Insa, cele mai indicate sunt formele din silicon care nu mai necesita aceste operatiuni.

Se pune rulada in forma si cu ajutorul unei pensule se unge aluatul pe deasupra cu oul batut. In felul acesta si marginile se sudeaza si compozitia nu mai iese din rulada. Cuptorul se incalzeste la 200 ºC. Se pune forma in cuptor. Primele 10 min se pastreaza aceasta temperatura. Dupa aceea temperatura se reduce la 160 ºC si se mai coace inca 30 min. Dupa primele 20 min puteti sa intoarceti tava in cuptor, pentru a se coace uniform.

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit bine, se poate pudra cu zahar pudra si apoi taia in felii de 2-3 cm. Se poate servi chiar si cu o lingura de frisca deasupra.


Pofta buna!