Site coolinaria.ro

Cozonacei cu nuca


Sunt simpli de realizat, economici si foarte gustosi. Chiar si cele mai tinere gospodine se pot incumeta sa-i pregateasca. Nu necesita multa experienta. In cazul in care nu puteti sa framantati si dispuneti de o masina de facut paine, puteti sa o folositi cu succes. Introduceti ingredientele si o fixati pe programul de framantare de 1 ora.

Cozonacei cu nuca

Ingrediente:
  • 500 gr faina alba
  • 250 gr unt (sau margarina)
  • 3 linguri iaurt
  • 100 gr untura
  • 2 galbenusuri
  • Un praf de sare
  • 4 linguri zahar
  • - Maia:
  • 25 g drojdie
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml lapte caldut
  • - Umplutura:
  • 700 g nuca si 300 g zahar
  • - Pentru uns:
  • 1 galbenus batut cu un praf de zahar si sare
Mod de preparare:
Maiaua: Se freaca zaharul cu drojdia pana se lichefiaza. Se adauga laptele caldut si se presara putina faina. Se amesteca putin, se acopera si se aseaza intr-un loc ferit de curent pentru a dospi.

Umplutura: Se bat bine cele 2 albusuri ramase de la aluat cu zaharul dupa care se amesteca cu nuca macinata. Se da de-o parte.

Compozitia: se amesteca faina cu untul solid, tinut la temperatura camerei (sau cu margarina daca doriti), se adauga iaurtul, untura de porc solida, galbenusurile, sarea, zaharul si la sfarsit se adauga maiaua. Se omogenizeaza compozitia si se framanta in continuare pentru ca aluatul sa se fragezeasca. Folosirea a doua tipuri de grasime ajuta deasemenea la fragezirea aluatului. In cazul in care nu doriti folosirea unturii de porc, puteti sa o inlocuiti cu 100 ml de ulei.
Impartim aluatul in trei parti.

Fiecare parte se aseaza pe planul de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie dreptunghiulara, de grosime potrivita (nici foarte groasa dar nici subtire pentru ca va crapa la copt) peste care se pune 1/3 din umplutura cu nuca. Se ruleaza strans si se pune in forma de copt. Se acopera si se mai lasa sa creasca inca 15-20 min. Se ung cu oul batut cu sare si putin zahar.

Cuptorul se incalzeste.

Se introduc tavile in cuptor si se coc la foc iute in primele 10 min dupa care focul se reduce la mediu pentru inca 25-30 min. Dupa primele 20 min puteti deschide usa cuptorului. Se poate testa daca este copt cu ajutorul unei scobitori.


Pofta buna!