Site coolinaria.ro

Briose cu nuci, mere si scortisoara



Briose cu nuci, mere si scortisoara

Ingrediente:
  • 1 kg mere (6-8 mere de marime medie)
  • miez de nuca intreg sau jumatati (10-12 nuci)
  • 750 g faina
  • 5 lingurite praf de copt
  • 450 g zahar
  • 2 pachetele zahar vanilat
  • 5 oua
  • 450 ml lapte
  • 180 ulei
  • esenta de mar si scortisoara 20-30 g cocos ras
  • un praf de sare
  • zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare:
Mai intai de toate, ne asiguram ca avem la indemana toate ingredientele. Spalam si curatam merele, le taiem cubulete apoi le punem intr-o cratita, la foc mic, cu putin zahar presarat deasupra (1 lingura este suficienta). Mestecam din cand in cand pentru ca merele sa nu se prinda de fundul cratitei. Dupa ce s-au inmuiat iar zeama pe care o lasa s-a evaporat sau e usor cleioasa, stingem focul si adaugam fie esenta de mar si scortisoara, fie scortisoara praf si lasam merele sa se raceasca.

Pregatim apoi compozitia pentru briose.

Amestecam intr-un castron faina, praful de copt, nuca de cocos si praful de sare. Intr-un alt castron mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand acestea isi maresc putin volumul. Adaugam laptele, uleiul si esenta de scortisoara. Amestecul lichid se toarna peste faina, mixand usor pana cand obtinem o compozitie de consistenta unei smantani mai groase.

Pornim cuptorul pentru preincalzire si pregatim apoi formele de copt. Eu am folosit o forma din silicon pentru 6 bucati si nu a fost necesar ungerea lor cu ulei inainte de umplere, insa compozitia se preteaza si pentru tavi din teflon si hartii de copt pentru briose.

Cu o lingura, umplem pe jumatate formele, punem cateva bucatele de mar pe care le acoperim cu inca o lingura de compozitie si dam tava la cuptor la 170°-180°. Alternam merele cu miezul de nuca intreg.

Facem testul cu scobitoarea cand briosele sunt rumenite frumos.

Daca sunt coapte, se scot din forma/tava, si se pot presara cu zahar vanilat, sau se pot orna dupa dorinta. Avand deasupra o crusta, zaharul nu se va topi si briosele vor ramane frumos pudrate.
Briosele cu nuci, mere si scortisoara sunt delicioase servite la cafea sau cu un pahar cu lapte. Un desert inspirat pentru sezon !


Pofta buna!