Site coolinaria.ro

Dulceata aromata din ceapa galbena


Aceasta dulceata de ceapa va ‘’revigora’’ orice tip de carne fiarta, va da savoare catorva felii de jambon de Aost sau minunatelor felii de Prosciutto italian. Se prepara simplu, nu este nimic complicat, deci incercati si veti obtine un sos-dulceata cu utilizare larga. Acest deliciu poate fi deasemenea folosit pentru a adauga savoare unei bucati de telemea de oaie insotite de cativa mieji de nuca sau preparand-o cu un sirop diluat cu putina apa (si fiert cateva minute la foc domol), poate invalui cu finete un escalop de pui sau niste paste tip farfale, spirale, melcisori, scoici, macaroni, penne, rigatoni sau alte paste scurte.

Dulceata aromata din ceapa galbena

Ingrediente:
  • 500 gr ceapa galbena
  • 1 cescuta de stafide aurii
  • 2 linguri de cognac
  • 2 lingurite de mirodenii ‘’5 condimente’’
  • 3 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de ierburi de Provence
  • Ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Stafidele se pun la hidratat in putina apa in care am adaugat coniacul in asa fel incat lichidul doar sa le acopere.

Ceapa se curata de foile exteriore si se taie in lamele fine. Acestea se pun intr-un vas in care am incins usor uleiul de masline si am adaugat mirodeniile. Se amesteca usor si se inabusa cateva minute. Se adauga apoi si zaharul si la final stafidele hidratate. Se tin in continuare pe foc, adaugand usor cate o cescuta cu apa fierbinte. Aceasta operatiune dureaza cca 20-30 min in functie de cat de consistenta doriti sa fie dulceata. La final se adauga un praf de sare si piperul proaspat macinat.

Daca doriti ca sosul sa fie mai diluat, adaugati inca o cescuta de apa fierbinte si mai fierbeti dulceata cateva minute la foc domol.


Pofta buna!