Site coolinaria.ro

Chiftelute din linte


Lintea este una din leguminoasele cu un aport energetic substantial pentru organismul nostru. Bogata in fibre, in fier si minerale, aceasta se prepara usor pentru toti, pornind de la salate reci, trecand la supa si diverse tipuri de mancaruri cu carne.
Pentru a o pune in valoare, va propunem sa pregatiti chiftelute din linte. Reteta este de origine indiana, cu multe mirodenii, picanta si savuroasa.

Chiftelute din linte

Ingrediente:
  • 400 gr linte verde uscata
  • 100 gr faina de grau sau de naut
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • 1/2 lingurita coriandru
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1/2 lingurita pudra din ardei iute
  • 100 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper
  • 2-3 fire de patrunjel verde
Mod de preparare:
Lintea se pune intr-un vas si se acopera cu apa in asa fel incat aceasta sa depaseasca bine stratul de linte. Se pune la foc potrivit si se fierbe 20 min in cazul in care ati procurat linte verde uscata. Se incearca daca au fiert boabele. In general, lintea fierbe mai repede decat fasolea boabe.

Lintea se scurge bine de apa si, din toata cantitatea de linte fiarta, se pastreaza 2-3 linguri cu linte boabe. Din restul de linte fiarta se face un piure, fie la mixer, fie la chopper, si in care se adauga piper, coriandru, ardei iute. Se obtine un piure ce nu are consistenta mare. De aceea i se adauga faina. In cazul in care piureul nu este suficient de consistent, se adauga mai multa faina. Faina ajuta la obtinerea unei consistente importante a compozitiei, in asa fel incat sa puteti rula in palme chiftelele. Procedeul este acelasi cu cel pentru realizarea chiftelelor din carne.

Cu ajutorul unei linguri se ia din compozitie, se ruleaza intre palme si se presara pe deasupra linte fiarta cu boabe intregi.
Uleiul se pune intr-o tigaie, se incinge bine si chiftelutele se introduc pentru a fi prajite pe toate partile, cca 4-5 min.
Cand sunt gata se pot servi presarate cu coriandru.

Chiftelutele din linte se pot servi ca atare, reci sau calde. Daca le preferati calde, puteti sa le serviti insotite de smantana in care ati pus cativa catei de usturoi bine pisati. Puteti presara si putin patrunjel verde, taiat fin.


Pofta buna!