Site coolinaria.ro

Tort cu mascarpone si frisca


Astazi va propunem un desert cremos si usor de preparat, perfect pentru o pauza delicioasa dupa mancarea mai grea de Paste.

Tort cu mascarpone si frisca

Ingrediente:
  • BLAT
  • 100 g unt topit
  • 250 g biscuiti de ovaz cu fulgi de ciocolata (sau biscuiti digestivi)
  • jumatate lingurita ulei de floarea-soarelui, pentru uns
  • CREMA:
  • 2 plicuri de gelatina
  • 200 g ciocolata alba (taiata)
  • 5-6 linguri de lapte
  • 600 g mascarpone
  • 400 ml frisca
  • 50 g zahar tos
  • 3 oua, cu albusurile separate de galbenusuri
  • 75g fructe exotice confiate (papaia, ananas, banane, mango) = 1/2 punga de Mix tropical
  • DECOR:
  • fulgi de ciocolata (ciocolata alba, ciocolata neagra)
  • caramele cu lapte, simple (neumplute)
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 200ºC / gaz 6.
Se topeste untul intr-o craticioara (sau la microunde).
Se zdrobesc biscuitii bine si se incorporeaza untul topit, apoi se preseaza puternic pe fundul unei forme de prajituri rotunde cu fund detasabil.
Se da tava cu biscuitii astfel presati la cuptor 5 minute.
Se lasa la racit, apoi se ung marginile formei cu o pensula de patiserie (sau cu un servetel) inmuiata in putin ulei.

Se pune ciocolata intr-un bol, deasupra unei cratite in care fierbe apa.
Se adauga laptele.
Se incalzeste totul pana cand se topeste ciocolata, apoi se amesteca.
Eventual, se utilizeaza cuptorul cu microunde.

Se bat galbenusurile cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste apoi se adauga mascarpone si se amesteca bine.
Separat se bat albusurile si se prepara frisca.

Se amesteca laolalta ciocolata topita (dupa ce s-a racorit) si cea cu mascarpone, apoi se incorporeaza frisca.

Cele 2 plicuri de gelatina se hidrateaza cu 6 linguri de apa si, imediat ce se absoarbe apa, se pune fie la bain-marie, fie la microunde, pana se topeste si apoi se amesteca bine in compozitia cremei cu mascarpone.
In final se incorporeaza cu grija albusurile batute.

Se toarna in tava in care este blatul de biscuiţi (racit) si se presara straturi de fructe confiate.
Se lasa la frigider pana cand se intareste (cateva ore).

Pentru decor, se presara deasupra fulgi de ciocolata alba, fulgi de ciocolata neagra si caramele rase.
Se scoate din forma.

Precizare: In cazul in care nu dispuneti de suficient mascarpone, puteti inlocui maxim jumatate din cantitate cu urda dulce, trecuta prin sita.


Pofta buna!