Site coolinaria.ro

Serbet din flori de salcam


Florile de salcam pentru serbet se recolteaza cand acestea sunt bine inflorite, la maturitate, fara a fi verzi. Se folosesc numai petalele si pistilurile cu stamine ale florilor.

Serbet din flori de salcam

Ingrediente:
  • 1 kg flori de salcam
  • 1,2 kg zahar
  • 1,2 l apa clocotita
  • sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
Petalele si pistilurile cu stamine se asaza intr-un vas peste care se toarna apa clocotita.
Se pune pe foc, se fierbe la foc redus, cu vasul acoperit pana ce lichidul prin fierbere se reduce la jumatate.

Se lasa sa se raceasca si se strecoara prin sita in care a fost pus si un tifon.
Se lasa sa se aseze dupa care se mai filtreaza inca o data, printr-un tifon dublu.

Intr-un alt vas se pune zaharul si se toarna peste el lichidul in care au fiert florile de salcam si pe care l-am filtrat de doua ori.
Se amesteca pana ce se dizolva zaharul.
Se pune vasul la foc iute si se fierbe.
Cand siropul este legat se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.

Intr-un bol se pune sucul de la lamaie si se amesteca cu doua linguri de sirop dupa care se incorporeaza in tot siropul, putin cate putin, amestecand continuu intr-o singura directie, pana ce serbetul devine mat.
Se pune apoi in borcane si se apasa cu o lingura de lemn in asa fel incat sa nu ramana goluri intre straturi.


Pofta buna!