Intr-un vas se pun impreuna frisca lichida, zaharul pudra si batoanele de vanilie.
Se asaza vasul pe foc si se fierbe.
Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte, se adauga florile de soc si se acopera vasul cu un capac. Se lasa la infuzat 5-10 min.
Foile de gelatina se acopera cu putina apa rece si se lasa sa se dizolve aprox 5 min. Surplusul de apa se inlatura prin presarea foilor.
Gelatina dizolvata se adauga peste compozitia calda cu frisca si flori de soc.
Se amesteca bine pana ce se dizolva si se incorporeaza in compozitie.
Amestecul astfel obtinut se asaza in mici forme de servit (fie din sticla, din inox sau ceramica) si se pun la frigider pentru aproximativ 3-4 ore sa se intareasca.
In acest interval, se prepara capsunile.
Cuptorul se preincalzeste la 180ÂșC.
Intr-un vas se pune untul la foc redus sa se topeasca, se adauga zaharul si praful de sofran.
Dupa cca 5 min culoarea li s-a schimbat. Acum se poate adauga sucul de soc.
Amestecul acesta se pune intr-un vas metalic ce se introduce in cuptor pentru cca 5 min.
Se amesteca in compozitia aceasta din cand in cand cu ajutorul unei linguri si se lasa sa scada.
Dupa aceea se scoate si se lasa sa se raceasca. Rezulta o pasta in care se gasesc bucatele mici de capsuni.
Vasele in care a fost pusa pana cotta se scot din frigider, se rastoarna fie individual pe farfurioare sau pe un platou mai mare, se decoreaza cu pasta de capsuni si cu siropul acestora iar la final se pun cateva frunze proaspete de menta.
Se serveste rece.
Foto: Wikipedia
Pofta buna!