Site coolinaria.ro

Risotto cu sparanghel


Crud sau cu un sos pe baza de unt, insotit de un sos vinegreta, fiert sau la vapori cu un sos olandez, rumenit la cuptor sau chiar si pe gratar, in sote sau introdus intr-o omleta savuroasa, iata multiplele fatete ale acestei legume care ne poate imbogati viata cu feluri de mancare pe care noi romanii le descoperim cu placere.

Risotto cu sparanghel

Ingrediente:
  • 1 legatura de sparanghel verde sau 1 borcan mic de sparanghel
  • 1 pahar de orez pentru risotto
  • 100 ml vin alb
  • 200 ml supa de pasare
  • 2 fire de ceapa verde
  • 1 lingura smantana
  • 50 gr parmezan ras
  • 1 cub de unt
Mod de preparare:
Sparanghelul se pune la fiert intr-un vas cu apa clocotita in care s-a dizolvat 1 varf de cutit de sare si 1 varf de lingurita de zahar.

Dupa fierbere se taie oblic fiecare fir de sparanghel in mai multe bucati. Varfurile se pastreaza pentru decorarea farfuriei.

Untul se pune intr-o tigaie, se topeste (fara a-l arde), se adauga ceapa verde tocata fin si bucatelele de sparanghel fierte si taiate. Se inabusa usor pana ce ceapa verde se mai inmoaie. Se sareaza si se pipereaza.

Se adauga apoi orezul, amestecand usor cu ajutorul unei linguri de lemn. Se inabusa cateva minute si orezul dupa care se toarna vinul.

Se reduce focul si se continua fierberea pana ce vinul se mai evapora. Se adauga supa fierbinte.
Timpul de fierbere al orezului trebuie respectat in functie de indicatiile producatorului. Cand orezul este fiert, se pune parmezanul ras si smantana si se amesteca usor totul.

Inainte de a stinge focul se pun pe deasupra varfurile de la sparanghel (inabusite si ele cateva minute in putin unt) si se presara putin patrunjel proaspat tocat.


Pofta buna!