Site coolinaria.ro

Placinta cu branza fiarta in lapte


Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de Russenart Communications in colaborare cu Arpis.
Reteta de placinta a fost oferita si preparata de Mariana Robescu, autor si proprietar al blogului culinar Retetele Marianei.

Placinta cu branza fiarta in lapte

Ingrediente:
  • Pentru foile de placinta:
  • 500 g faina alba pentru paine sau pentru produse de patiserie si cozonac
  • 1 pahar apa calduta
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita sare
  • Pentru placinta cu branza fiarta in lapte:
  • 12 foi de placinta (proaspat pregatite sau congelate)
  • 1 kg telemea de vaca
  • 1 L lapte
  • 5 oua
  • 3 linguri smantana
  • unt sau ulei pentru uns tava
Mod de preparare:
Pentru foile de placinta:
Se pune faina intr-un vas, se face o adancitura in mijloc, se pune uleiul, apa calduta, otetul si sarea.
Se amesteca cu lingura, incorporand treptat din faina, dupa care se framanta aluatul cu mana.
Se acopera si se lasa, la loc cald, circa 15 minute.
Se imparte aluatul in mai multe bucati, care se intind in foi subtiri si se folosesc la pregatirea placintei.

Pentru placinta cu branza fiarta in lapte:
Se rade branza intr-un lighenas si se adauga ouale si smantana.
Se omogenizeaza bine. Se pot folosi mai multe resturi de branza.
Se unge tava cu unt sau cu ulei, se asaza 4 foi de placinta si se adauga jumatate din branza. Se intinde bine.
Se asaza alte 4 foi si se intinde restul de branza. La final se pun alte 4 foi si se toarna litrul de lapte deasupra.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit pentru o ora si jumatate la foc mic.
Se scoate tava si se acopera cu un prosop curat de bucatarie un sfert de ora.
Se serveste calda. Se pune si putina smantana deasupra. Este buna si rece.

Secretele bucatarului: Daca branza este foarte sarata, se tine o ora in apa rece.
Se pot folosi foi de placinta congelate, cumparate.
Foile de placinta congelate se lasa la dezghetat in frigider.


Pofta buna!