Site coolinaria.ro

Nudli cu mac


Numita si Cici, Cnegne, Tipari, Vutane, Sulance, Puturgai, Putisoare sau Putarlai - in functie de fiecare zona geografica - aceasta reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Nudli cu mac” a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama.
In Bihor, macul este inlocuit cu nuca macinata. In functie de gust, macul poate fi inlocuit si cu gris sau cu pesmet.

Nudli cu mac

Ingrediente:
  • 750 gr cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire
  • 75 gr gris
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200-250 gr faina alba (in functie de calitatea fainii pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina)
  • 80 gr unt (sau ulei)
  • 6 linguri mac macinat prin masina
  • 6 linguri zahar pudra amestecat cu 1 plic zahar vanilat
  • faina pentru presarat planul de lucru
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi) apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si se zdrobesc bine intr-un castron.
Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina.
Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare.

Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).
Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale.
Se modeleaza pe planul de lucru snururi nu mai lungi de 9-10 cm.
Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.

Separat, se topeste untul intr-o cratita apoi se stinge focul.
Cand se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit.
Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa „putele” si sa se imbrace toate cu untul topit.
Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.
Cu aceeasi spatula flexibila, se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar).
Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.


Pofta buna!