Basbousa este denumirea araba data acestei prajituri cu gris. In Turcia si Grecia, se intalneste sub numele de ravani/revani.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Pentru sirop:
Dizolvati zaharul in apa.
Adaugati zeama de lamaie si aduceti la fierbere.
Cand incepe sa fiarba, adaugati mierea.
Reduceti focul si lasati sa fiarba 8-10 min.
Luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Pentru blat:
Ungeti o tava pentru copt cu dimensiunile 23*30 cm.
Frecati untul cu zahar, apoi adaugati ouale si esenta de vanilie.
Separat, combinati grisul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Treptat, adaugati compozitia cu oua si laptele.
Turnati amestecul in tava de copt si neteziti cu o spatula.
Cu un cutit, crestati usor in forma de romb si in centrul fiecaruia asezati o migdala.
Coaceti 25 min.
Scoateti de la cuptor si turnati siropul peste blat pana cand vedeti ca nu mai poata sa absoarba.
Lasati sa se raceasca 20 min inainte de servire.
Foto: Cookipedia
Pofta buna!