Site coolinaria.ro

Gimicus (Crisana)


Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Gimicus” a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judetul Arad (Crisana) si preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului.

Gimicus  (Crisana)

Ingrediente:
  • malai copt
  • slanina afumata / costita afumata
  • carnat afumat
  • sangerete / caltabos afumat
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Slanina sau costita afumata se taie feliute si se prajeste in tigaie (in tipsie din tuci), in ulei.

Carnatul afumat se taie rondele si se adauga si el peste slaninuta, impreuna cu caltabosul taiat felii.

Se prepara malaiul copt, pe baza retetei folosite in Banat si Crisana.

Dupa ce s-a racit malaiul copt, se sfarama peste ingredientele de mai sus si se amesteca totul astfel incat sa absoarba malaiul din grasimea lasata de la prajit, dupa care se poate servi cu muraturi.

Intrucat prepararea malaiului copt necesita timp si ingrediente suplimentare, reteta de gimicus poate fi pregatita folosind o mamaliga tare in loc de malai.
In acest caz, trebuie folosita mamaliga rece, sfaramata, pentru a absorbi grasimea lasata in urma prajelii.


Pofta buna!