Site coolinaria.ro

Cheesecake japonez


Varianta japoneza a indragitului desert este mai usoara si mai pufoasa, ca un "sufleu de cheesecake", iar asta se datoreaza atat proportiei ingredientelor, cat si modului de preparare.

Cheesecake japonez

Ingrediente:
  • 400 gr crema de branza, la temperatura camerei
  • 60 gr zahar
  • 60 gr unt nesarat, taiat in felii de 1 cm, la temperatura camerei
  • 6 galbenusuri mari, batute, la temperatura camerei
  • 200 ml smantana pentru frisca, la temperatura camerei
  • 10 ml zeama de lamaie
  • 15 ml rom (optional)
  • 80 gr faina
  • 3 linguri gem de caise + 1 lingura apa
  • Pentru bezea:
  • 6 albusuri reci (de la frigider)
  • 100 gr zahar
Mod de preparare:
Inainte de a incepe, e foarte important sa aduceti la temperatura camerei ingredientele specificate: crema de branza, unt, galbenusuri si smantana.

Ungeti cu spray de gatit (sau unt) fundul si lateralele unei forme de tort cu balamale (fund detasabil) de 23 cm diametru si tapetati cu hartie de copt.
Inveliti bine forma cu multa folie de aluminiu, ca sa evitati scurgerea continutului.
Preincalziti cuptorul la 160 grade Celsius si puneti apa la fiert.

In bolul mixerului electric, bateti crema de branza cu zaharul la viteza medie spre tare, pana devine o compozitie fina si omogena.
Adaugati untul si mixati pana se incorporeaza bine.
Adaugati galbenusurile si smantana si continuati sa bateti.
Adaugati zeama de lamaie si romul si mixati pana aluatul devine foarte fin.
Cerneti faina de 2 ori.
Adaugati toata faina deodata si mixati bine.
Mutati aluatul intr-un castron mare.

Spalati bine de tot bolul mixerului si uscati-l complet. Asigurati-va ca nu mai e in bol niciun pic de apa sau grasime.
Pentru bezea, bateti albusurile pana se formeaza varfuri tari.
In bolul mixerului electric, bateti albusurile la viteza medie spre mica pana devin opace si spumoase.
Adaugati apoi pe rand cate o treime din cantitatea de zahar, cu mixerul pornit.
Dupa ce ati adaugat tot zaharul, cresteti viteza mixerului si bateti cam 4 minute, pana isi dubleaza bezeaua volumul si devine consistenta si lucioasa.
Daca bezeaua nu are consistenta dorita (varfuri tari, fara albusuri nebatute), mai mixati 30 de secunde si testati din nou.
ATENTIE: Aveti grija sa nu bateti excesiv albusurile, pentru ca nu mai pot fi folosite in aceasta reteta!

Adaugati o treime din bezea peste aluat si amestecati bine.
Adaugati apoi tot restul bezelei si incorporati usor de aceasta data.
Turnati compozitia in forma de tort pregatita si izbiti forma de masa (lasati-o sa cada de la 5 cm inaltime), ca sa inlaturati bulele de aer.

Puneti forma de tort intr-o tava mare si inalta pentru cuptor si turnati in tava apa fiarta, pana la 2,5 cm inaltime.
Puneti tava in mijlocul cuptorului.
Aburul de la apa va face prajitura mult mai moale si o va coace uniform si in interior.
Coaceti la 160 grade Celsius 1 ora sau pana se rumeneste usor.
Reduceti apoi temperatura la 150 grade si mai coaceti 30 de minute.

Cand trece testul cu scobitoarea, opriti cuptorul.
Lasati prajitura in cuptor cu usa intredeschisa 15 minute, ca sa o impiedicati sa se lase.
Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca pe un gratar.
Intr-un vas micut, incalziti gemul de caise cu apa la microunde 30 de secunde si intindeti gemul deasupra cheesecake-ului.
Dupa ce se raceste de tot, scoateti-o din forma si dati la frigider cateva ore inainte de a servi.
Taiati prajitura cu fir subtire pentru feliat blatul sau cu un cutit caldut (treceti cutitul pe sub un jet de apa fierbinte si stergeti bine dupa fiecare taietura).

Foto: Flickr


Pofta buna!