Site coolinaria.ro

Balmos de porumb cu oua si carnati


Reteta veche din Crisana "Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa" este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor.
Reteta din Crisana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei "Descopera traditiile culinare romanesti!".

Balmos de porumb cu oua si carnati

Ingrediente:
  • 1 kg faina de porumb alb sau malai
  • 4 linguri untura de porc sau ulei
  • 4 oua
  • 1,5 L lapte acru cu smantana
  • 300 g carnati de porc de casa
  • sare, dupa gust
Mod de preparare:
Se pune laptele acru cu smantana la fiert cu ouale, carnatii taiati bucatele, untura si se amesteca ca ouale sa nu ramana intregi.
Cand incepe sa fiarba se adauga treptat malaiul si se amesteca in continuare sa nu se prinda de fundul oalei.
Se continua pana faina este bine fiarta.

Mod de servire
Se poate servi cu lapte acru sau cu muraturi, ca sa taie greata.

Secretul Bucatarului
Faina de porumb alb se gaseste mult mai greu decat faina de porumb galben dar este considerata mult mai gustoasa.
In cadrul retetei de balmos poate fi inlocuita cu malai, pentru un gust la fel de bun.


Pofta buna!