Curechi de dovleac
Reteta veche din Crisana pentru Curechi de dovleac este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor.
Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti!.
Ingrediente:
- 1 dovleac de 2 kg (necopt)
- 2 linguri untura
- 1 ceapa
- cateva fire de marar uscat
- 1 lingurita boia
- 1 lingura faina
- 300 ml smantana sau lapte acru
Mod de preparare:
Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se razuieste pana ce au forma unor taitei de dovleac.
Se pune dovleacul intr-un lighean, se adauga 2 linguri de sare si se inmoaie ca sa iasa apa din dovleac. Dupa 10 minute se stoarce.
Se pun intr-o oala 2 linguri de untura, se lasa pe foc sa se incinga, se pune ceapa maruntita si se rumeneste.
Se adauga o lingura de faina si o lingurita de boia, mararul, laptele acru sau smantana, iar cand incepe sa fiarba toate se adauga acei taitei de dovleac si se lasa 20-30 de minute la fiert.
Mod de servire
Se serveste si se pregateste in timpul verii cand dovlecii sunt cruzi.
Pofta buna!