Reteta veche: Smaren bucovinean
Reteta veche pentru Smaren bucovinean era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului 19.
Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti!.
Ingrediente:
- 450 gr faina
- 50 gr unt
- 180 ml ulei
- sare
- 6 oua
- 100 gr zahar
- 700 ml lapte
- 225 ml sirop de zmeura
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se amesteca galbenusurile cu zaharul tos, untul topit, faina, sarea si laptele pana ce se obtine o pasta omogena.
Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor.
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie, se ia cu lingura o cantitate de aluat si se rumeneste in ulei pe ambele parti.
Se asaza pe un platou, una langa alta, fara a le suprapune, ca sa nu se turteasca, si se toarna peste ele siropul de zmeura.
Pofta buna!