Site coolinaria.ro

Lapte fript


Leche frita (lapte fript) este un desert foarte popular in Spania, specific partii de nord.
Desi sunt numeroase variante ale acestei retete, toate au ca ingrediente principale: lapte, faina, zahar si scortisoara.

Lapte fript

Ingrediente:
  • 60 gr amidon de porumb
  • 750 ml lapte
  • 100 gr + 1 lingura zahar
  • 2 pastai vanilie
  • 2 oua mari, batute
  • 115 gr pesmet fin
  • 60 gr unt nesarat
  • 30 ml ulei vegetal
  • 3/4 lingurita scortisoara rasa
Mod de preparare:
Puneti amidonul intr-o craticioara medie.
Adaugati 250 ml lapte amestecand in continuu cu telul pana ce amidonul se dizolva complet.
Adaugati laptele ramas (500 ml) si 100 gr zahar si amestecati.
Desfaceti pastaile de vanilie si razuiti semintele in amestec.
La foc mare, aduceti amestecul la fierbere, amestecand in continuu.
Apoi, mai amestecati 1-2 minute, pana ce amestecul se ingroasa bine.
Turnati amestecul intr-un vas de sticla termorezistenta (de exemplu patrata, de 20 cm) si neteziti cu o spatula.
Acoperiti si dati la rece 4 ore, pana se intareste suficient.

Cu un cutit umezit in apa fierbinte, taiati desertul in 9 patrate.
Inmuiati patratele mai intai in oul batut si apoi in pesmet.
Puneti patratele astfel pregatite pe o foaie de copt sau hartie cerata.
Intr-o tigaie adanca si solida, incingeti untul si uleiul la foc mediu.
Cand se reduce spuma untului, adaugati 4-5 patrate in tigaie si rumeniti 2 minute pe fiecare parte, intorcandu-le cu grija cu o spatula mare.
Transferati-le pe un platou de servit usor incalzit si gatiti la fel si patratele ramase.
Serviti-le, pudrate cu zaharul ramas si scortisoara.

Foto: Flickr


Pofta buna!