Site coolinaria.ro

Malai cu dovleac la cuptor (Moldova)


Reteta veche pentru "Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova" era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19.
Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei "Descopera traditiile culinare romanesti!".

Malai cu dovleac la cuptor (Moldova)

Ingrediente:
  • 400 gr malai
  • 400 gr dovleac
  • 100 gr faina
  • 100 ml smantana
  • 2 oua
  • 1 L lapte
  • 100 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 25 gr drojdie
  • 5 linguri zahar
  • 1/2 lingurita sare
Mod de preparare:
Se opareste malaiul cu laptele fiert in clocot si se amesteca pana ce malaiul absoarbe tot laptele si apoi se lasa la racit. 
Se desface drojdia in putina apa calda cu o lingura de zahar si se toarna penste compozitia din malai.
Se adauga ouale, untul, uleiul, faina si sarea. Se amesteca bine pana se incorporeaza toate ingredientele.

Se taie dovleacul cubulete, se amesteca cu zaharul si se lasa cateva minute pana ce zaharul este absorbit.
Apoi, se pune intr-o cratita cu putin ulei si se caleste pana se inmoaie putin, fara sa se zdrobeasca.
Se tapeteaza o tava, se toarna compozitia de malai si se pun deasupra cubuletele de dovleac.
Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc potrivit, timp de 30 de minute.

Mod de servire
Se serveste fierbinte, in farfurii adanci, cu smantana deasupra.

Secretul bucatarului
Compozitia care se pune in tava trebuie sa aiba consistenta unei smantani.


Pofta buna!