Site coolinaria.ro

Pui la cuptor cu sos de patrunjel


Ideal pentru cina: pui intreg la cuptor, cu garnitura de cartofi, mazare si ceapa, servit cu sos de patrunjel, lamaie si parmezan.

Pui la cuptor cu sos de patrunjel

Ingrediente:
  • un pui de 1,5-2 kg
  • 25 gr unt
  • 175 gr bacon, taiat cubulete
  • 500 gr cartofi mici, spalati si curatati
  • 6 cepe mici, curatate
  • 400 ml vin alb
  • 250 gr mazare congelata
  • Pentru sos:
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 15 gr patrunjel proaspat, tocat fin
  • 120 ml ulei de masline extravirgin
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 15 ml zeama de lamaie
  • 50-60 gr parmezan ras
  • 1/2 lingurita sare grunjoasa
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 220 grade Celsius.
Asezonati puiul cu sare si piper (pe dinafara si pe dinauntru).
Incingeti untul intr-o tava adanca cu capac, pana sfaraie, apoi rumeniti puiul timp de 10 minute, pe toate partile.
Scoateti puiul din tava si prajiti in locul lui baconul, pana devine crocant.
Adaugati cartofii si ceapa si lasati pe foc pana incep sa se rumeneasca.
Asezati puiul printre legume si turnati deasupra vinul.
Puneti capacul si dati la cuptor o ora (mai mult sau mai putin, in functie de dimensiunea puiului).

Pentru sos, amestecati toate ingredientele intr-un bol si asezonati dupa gust.
Dupa o ora, scoateti puiul pe o tava mare de servit si puneti tava de copt pe foc.
Adaugati mazarea si amestecati cu celelalte legume coapte si zeama pe care au lasat-o.
Fierbeti inabusit pana se patrunde mazarea.
Cu o spatula cu gaurele, scoateti toate legumele din tava si asezati-le de jur imprejurul puiului.
Turnati o parte din zeama de la gatit peste pui si legume, dupa care stropiti puiul cu sosul de patrunjel preparat.

Foto: Flickr


Pofta buna!