Site coolinaria.ro

Budinca de dovleac


Placut condimentata, aceasta budinca de paine cu dovleac este completata perfect de sosul de vanilie cu whiskey.

Budinca de dovleac

Ingrediente:
  • Pentru sos:
  • 240 ml lapte
  • 240 ml smantana
  • 1 pastaie de vanilie, despicata pe lungime
  • 6 linguri zahar
  • 6 galbenusuri
  • 30-60 ml whisky bourbon (dupa gust)
  • Pentru budinca de paine:
  • 90 gr unt nesarat, topit
  • o bagheta veche de o zi, taiata cubulete de 2-3 cm
  • 360 m lapte integral
  • 180 gr piure de dovleac
  • 100 gr zahar
  • 2 oua mari
  • 1 galbenus mare
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita scortisoara rasa
  • 1/2 lingurita ghimbir ras
  • 1/8 lingurita nucsoara + cuisoare
  • 30 ml whisky bourbon
Mod de preparare:
Pentru sos:
Incalziti laptele si smantana intr-o craticioara medie, pana ajung la fierbere.
Luati craticioara de pe foc.
Razuiti semintele de vanilie in vas si adaugati si pastaia.
Acoperiti si lasati sa se infuzeze o ora.
Scoateti pastaia de vanilie din craticioara si reincalziti amestecul.
Bateti zaharul cu ouale.
Luati amestecul de pe foc.
Incorporati cu telul o parte din amestec in galbenusuri, cateva linguri odata, pana incorporati cam jumatate din amestec.
Apoi, bateti amestecul de galbenusuri in cel de lapte si smantana.
Amestecati la foc mediu pana se ingroasa crema.
Luati craticioara de pe foc si strecurati pentru a indeparta eventualele cocoloase.
Lasati sa se raceasca.
Adaugati si amestecati incet whisky-ul pana ce aroma cremei ajunge la intensitatea dorita.

Pentru budinca de paine:
Puneti gratarul la mijlocul cuptorului si preincalziti la 175 grade Celsius.
Intr-un castron mare, amestecati cubuletele de paine cu untul topit. Lasati deoparte.
Intr-un castron ceva mai mic, bateti cu telul piureul de dovleac cu lapte, zahar, oua, galbenus, condimente si whisky.
Turnati aceste amestec lichid peste cubuletele de paine si amestecati sa se acopere uniform.
Turnati intr-o tava de copt de aprox. 20 x 20 cm si coaceti 25-30 de minute.
Daca folosit vase mici individuale (ramekin), verificati-le dupa 15 minute.
Serviti budinca cu sosul de vanilie preparat anterior.

Foto: Flickr


Pofta buna!