Site coolinaria.ro

Placinta de Ovidenie cu varza


Placinta de Ovidenie se prepara in Moldova, fiind un tip de placintele de post, consumate ca fel principal (placinta cu varza) sau ca desert (placinta cu dovleac).

Placintele de Ovidenie sunt pregatite din aluat de paine, cu ocazia sarbatorii religioase Ovidenia (Vovidenia - sarbatoarea Intrarii in Templu a Fecioarei Maria) insa si pe toata perioada Postului Craciunului.

Placinta de Ovidenie cu varza

Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 25 gr drojdie
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura cu varza:
  • 1 kg varza dulce
  • bulion
  • marar
  • piper, sare
  • ulei
Mod de preparare:
Mai intai se pregateste plamadeala astfel: se dizolva drojdia in 200 ml apa calduţa, se amesteca bine, se adauga zaharul, sarea si putina faina, lasandu-se la crescut 10-15 minute.
Se pune plamadeala intr-un castron cu faina si se lasa la crescut 30 minute.
Dupa ce s-a umflat destul, se toarna peste faina cernuta in prealabil intr-un lighean mare, se adauga uleiul si, in timpul framantarii, treptat, se toarna apa calduta. Trebuie sa rezulte un aluat potrivit de tare, care nu se lipeste de mana.
Se presara aluatul cu faina, se netezeste si se lasa sa mai creasca, 40-50 de minute, apoi se taie din el 6 bucaţi din care se modeleaza 6 placintele rotunde.

Mod de preparare umplutura de varza:
Se taie varza dulce si se caleste in ulei, cu sare.
Dupa ce varza s-a inmuiat, se adauga bulion si se condimenteaza cu piper si marar. Impachetare placintele:
Dupa ce umplutura pentru placintele este gata, fiecare bucata de aluat se intinde pe masa, se umple cu varza, se impatureste si se coace la foc mediu, intr-o tava tapetata cu ulei si faina.


Pofta buna!