Site coolinaria.ro

Briose rasturnate cu mere


Cantitatile date sunt pentru 12 briose delicioase si inedite, adaptate dupa reteta clasica de tarta Tatin.

Briose rasturnate cu mere

Ingrediente:
  • Pentru topping:
  • 700 gr mere, curatate si feliate de 6 mm grosime
  • 100 gr zahar brun
  • 120 gr unt nesarat
  • un praf de sare
  • 70 gr miez de nuca, tocat si prajit (optional)
  • Pentru briose:
  • 250 gr faina
  • 150 gr zahar brun
  • 1 lingura praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara rasa
  • 1/4 lingurita sare
  • 120 gr unt nesarat, topit
  • 2 oua mari, batute usor
  • 180 ml smantana
  • 5 ml esenta de vanilie
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.
Ungeti o tava pentru 12 briose.

Intr-o tigaie adanca, la foc mediu spre mare, amestecati merele, zaharul brun (100 gr), untul si un praf de sare.
Gatiti, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie merele, aprox. 15 minute.
Distribuiti feliile de mar in formele de briose.
Daca folosi si miez de nuca, presarati-l deasupra merelor.

Incepeti sa pregatiti briosele, amestecand cu telul intr-un bol mare: faina, zaharul brun (150 gr), praful de copt, scortisoara si putina sare.
In alt bol, bateti ouale cu untul, smantana si vanilia.
Turnati ingredientele umede peste cele uscate si incorporati-le pana se omogenizeaza.
Distribuiti aluatul obtinut deasupra merelor.
Coaceti briosele 20-22 minute, cat sa se umfle putin.

Lasati briosele sa se raceasca partial in tava de briose, dupa care le rasturnati pe un platou de servit.
Se servesc caldute sau la temperatura camerei.

Foto: Flickr


Pofta buna!