Site coolinaria.ro

Budinca de paine cu bourbon


Preparati o delicioasa si aromata budinca de paine, in stil New Orleans.

Budinca de paine cu bourbon

Ingrediente:
  • Pentru budinca de paine:
  • 1 bagheta de 45-50 cm, rupta in bucatele de 2-3 cm
  • 150 gr stafide
  • 180 ml bourbon, impartit
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr zahar brun
  • 750 ml smantana
  • 250 ml lapte integral
  • 15 ml esenta de vanilie
  • 1 1/2 lingurita scortisoara rasa, impartita
  • 1/4 lingurita nucsoara rasa
  • 1/4 lingurita sare
  • 45 gr zahar tos
  • 90 gr unt nesarat rece, taiat cubuete
  • Pentru sosul de bourbon:
  • 60 ml bourbon, impartit
  • 1 1/2 lingurita amidon de porumb
  • 180 ml smantana
  • 30 gr zahar
  • un praf de sare
  • 30 gr unt nesarat, maruntit
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 230 grade Celsius.
Ungeti cu unt o tava de copt de aprox. 23 x 33 cm. Lasati-o deoparte.

Asezati painea intr-un singur strat in tava cuptorului (nu cea unsa).
Coaceti pana se rumeneste si devine crocanta, aprox. 12 minute, intorcand bucatile de paine la jumatatea timpului si invartind tava cuptorului (fata-spate).
Lasati painea sa se raceasca si micsorati temperatura cuptorului la 150 grade Celsius.

Intre timp, incalziti intr-o craticioara 120 ml de bourbon cu stafidele, la foc mediu spre tare, pana ce incepe sa fiarba usor, aprox. 2-3 minute.
Strecurati amestecul, punand bourbonul si stafidele in castronele separate.

Intr-un castron mare, bateti galbenusurile cu zahar brun, smantana, lapte, vanilie, nucsoara, sare si 1 lingurita de scortisoara.
Adaugati cei 60 ml de bourbon ramasi si pe cel in care au fost stafidele si continuati sa amestecati cu telul.
Adaugati painea in castron, amestecand sa se acopere uniform.
Lasati amestecul deoparte pana ce se imbiba painea, aprox. 30 de minute, amestecand din cand in cand.
Daca painea este in mare parte tare atunci cand incercati s-o stoarceti, mai lasati-o la inmuiat 15-20 de minute.

Puneti jumatate din painea inmuiata in tava de copt unsa si presarati cu jumatate din cantitatea de stafide.
Repetati cu painea ramasa si inca un strat de stafide.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti 45 de minute.

Intre timp, amestecati intr-un castronel zaharul tos cu scortisoara ramasa.
Cu varfurile degetelor, incorporati treptat bucatelele de unt in acst amestec, pana se formeaza cocoloasa cat un bob de mazare.
Indepartati folia de aluminiu de pe tava, presarati acest amestec de unt si dati-o la cuptor, neacoperita, pana se incheaga crema, aprox. 20-25 de minute.
Mariti temperatura la 230 grade Celsius si coaceti pana se formeaza deasupra o crusta aurie, aprox. 2 minute.


Lasati budinca sa se raceasca pe un gratar minim 30 de minute (pana la 2 ore).
Serviti-o ca atare sau, si mai bine, cu sos de bourbon.

Pentru sosul de bourbon:
Intr-un castronel, amestecati bine amidonul de porumb cu 30 ml de bourbon.
Intr-o craticioara la foc mediu, incalziti smantana cu zaharul, pana ce acesta se dizolva.
Incorporati cu telul amestecul de amidon si aduceti la fierbere.
Micsorati flacara si gatiti 3-5 minute, pana se ingroasa sosul.
Luati vasul de pe foc si adaugati sarea, untul si cei 30 de ml de bourbon ramasi, amestecand bine.
Stropiti budinca de paine cu acest sos caldut.

Foto: Flickr


Pofta buna!