Site coolinaria.ro

Tort pufos cu lime


Glazura acestui tort este una inedita, pe baza de tequila si zeama de lime. Il puteti prepara si in forma de savarina sau inel.

Tort pufos cu lime

Ingrediente:
  • 12 albusuri mari
  • 125 gr faina
  • 300 gr zahar tos, impartit in doua
  • 10 ml esenta de vanilie
  • 7-8 ml crema de tartar
  • 1/4 lingurita sare
  • 6 galbenusuri
  • 1 1/2 lingurita coaja de lime rasa fin
  • Pentru glazura:
  • 140 gr zahar pudra
  • 30 ml tequila
  • 30 ml zeama de lime
  • Pentru decor:
  • coaja de lime rasa fin
Mod de preparare:
Intr-un bol mare, lasati albusurile 30 de minute la temperatura camerei.
Intre timp, cerneti de 3 ori faina cu 150 gr de zahar. Lasati deoparte. Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius si pregatiti la indemana o forma de copt de 25 cm diametru (nu necesita ungere).

Adaugati peste albusuri esenta de vanilie, crema de tartar si sare.
Mixati la viteza medie spre mare pana se formeaza varfuri moi.
Adaugati treptat 150 gr zahar (cel ramas, neamestecat cu faina), cate 2 linguri odata, continuand sa mixati pana se formeaza varfuri tari.
Cerneti cate un sfert din amestecul de faina si zahar in bol si incorporati cu grija.
Daca bolul in care ati mixat nu este suficient de incapator, transferati intr-unul mai mare, dupa care impartiti aluatul in 2 boluri.

Intr-un alt castron, mixati galbenusurile la viteza mare 6 minute sau pana se ingroasa si se deschid la culoare.
Incorporati coaja de lime rasa fin.
Incorporati cu grija galbenusurile in jumatate din aluatul cu albusuri. Veti obtine un aluat alb si unul galbui.
Alternati cele 2 aluaturi in forma de copt, cu ajutorul unei linguri.
Treceti cu coada lingurii prin aluaturi, pentru a crea un aspect marmorat.

Coaceti pe gratarul de jos al cuptorului timp de 40-45 minute.
Intoarceti imediat forma pe un platou, dar nu o inlaturati decat dupa ce se raceste prajitura.
Amestecati zaharul pudra cu tequila si zeama de lime si glazurati prajitura.
Lasati deoparte 30 de minute, dupa care presarati coaja rasa de lime pentru decor.
Acoperiti si dati la rece pana a doua zi.

Foto: Flickr


Pofta buna!