Site coolinaria.ro

Paska (pasca slovaca)


Anul acesta, Koliba va incanta cu o reteta inedita de pasca slovaca (denumita "paska").
Este deosebita prin forma sa, dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune: ricoletka, similara branzei dulci de vaca.

Paska (pasca slovaca)

Ingrediente:
  • Pentru aluatul de baza:
  • 1 cub drojdie
  • 230 ml apa calda
  • 1 lingurita zahar
  • 250 ml lapte fiert
  • 200 g zahar
  • 800 g faina
  • 200 g Gustul untului Koliba
  • 2 lingurite sare
  • 3 oua
  • Pentru aluatul cu branza:
  • 1 cub drojdie
  • 150 ml lapte cald
  • 1 lingurita zahar
  • 500 g urda dulce Ricoletka
  • stafide
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 300 g faina
Mod de preparare:
Se pune in apa calda drojdia si o lingurita de zahar si se lasa sa se dizolve 5 minute.
Apoi, se adauga laptele incalzit, zahar si Gustul untului de la Koliba.
Se pune faina intr-un bol si se amesteca cu sare, oua si compozitia din lapte.
Se framanta aluatul pana devin elastic, se acopera si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 2 ore.

Intre timp se pregateste aluatul cu urda.
Se pune drojdia in laptele incalzit si o lingurita de zahar.
Se lasa 5 minute, dupa care se adauga peste urda dulce Ricoletka si se amesteca cu stafide, galbenusuri, zahar, sare, praf de copt si faina.
Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut 2 ore.

Odata crescut aluatul simplu, se rupe in doua bucati inegale.
Se mai framanta putin aluatul mare si i se da o forma rotunda, iar deasupra, de jur imprejur, se intinde aluatul cu urda Ricoletka.
Se pune apoi intr-o tava unsa cu Gustul untului de la Koliba si se lasa sa creasca pentru 30-45 minute.
Aluatul mai mic se foloseste pentru a orna pasca, sub forma de impletitura.
Se unge deasupra cu galbenus si se baga la copt la 350 grade pentru 50 minute.


Pofta buna!