Site coolinaria.ro

Clatite pufoase cu afine


Apa minerala si iaurtul transforma compozitia acestor clatite intr-un aluat foarte fin si pufos. Serviti-le cu unt si sirop de artar.

Clatite pufoase cu afine

Ingrediente:
  • Pentru 12 clatite:
  • 250 gr faina
  • 1 1/4 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare fina
  • 250 ml iaurt
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 125 ml apa minerala carbogazoasa
  • 2 oua, batute usor
  • 90 gr unt nesarat, plus extra, dupa gust
  • 300 gr afine proaspete
  • zahar pudra
  • sirop de artar, pentru servit
Mod de preparare:
Cerneti faina cu zaharul si sarea.
Intr-un castron mare, amestecati iaurtul cu bicarbonatul de sodiu si lasati sa se odihneasca 10 minute.
Adaugati amestecul de iaurt, apa minerala si ouale peste amestecul de faina si amestecati cu telul pana se combina.
Lasati aluatul sa se odihneasca 10 minute.

Incingeti 15 gr unt, la foc mediu, intr-o tigaie antiaderenta de 30 cm diametru.
Lucrati in 6 reprize, cate 2 clatite odata, astfel:
- Turnati in tigaie 2 portii de aprox. 60 ml de aluat si intindeti-le usor cu dosul unei linguri, ca sa obtineti 2 discuri de aprox. 11-12 cm diametru.
- Gatiti clatitele pana incep sa se formeze bule pe margini, aprox. 2 minute.
- Puneti pe fiecare clatita 25 de gr afine si presati-le usor in aluat cu lingura.
- Intoarceti clatitele cu o spatula si mai lasati-le 2 minute pe foc, pana se rumenesc.
- Transferati clatitele intr-o tava tapetata cu servete de hartie absorbante si acoperiti-le cu un prosop sa ramana calde.

Stergeti tigaia si repetati etapele cu aluatul ramas, pana obtineti 12 clatite.
Pudrati clatitele cu zahar.

Foto: Flickr


Pofta buna!