Site coolinaria.ro

Tarta Tatin cu rosii


Adaptati clasica tarta frantuzeasca Tatin pentru varianta de aperitiv cu rosii cherry.

Tarta Tatin cu rosii

Ingrediente:
  • 30 gr unt
  • 1 lingura zahar brun
  • 1,25 kg rosii cherry, taiate in 2
  • 15 ml otet balsamic
  • 1 lingura oregano proaspat, tocat + extra pentru decor
  • sare si piper, dupa gust
  • aluat placinta (pentru o tarta de aprox. 30 cm)
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 205 grade Celsius si pregatiti o forma de tarta cu fund detasabil.
Intr-o tigaie suficient de mare in care sa incapa rosiile, topiti untul la foc mediu.
Adaugati zaharul si amestecati pe foc pana se dizolva.
Cand incepe sa se caramelizeze, adaugati rosiile cu partea taiata in sus.
Micsorati flacara si lasati pe foc 10 minute sau pana ce rosiile isi lasa zeama.

Adaugati otetul balsamic si mai lasati pe foc 2 minute.
Lasand zeama in tigaie, asezati rosiile in forma de tarta, cu partea taiata in sus. Presarati cu oregano, sare si piper.
Intindeti aluatul si decupati cu foarfeca de bucatarie un disc cu diametrul de 30 cm.
Asezati aluatul deasupra rosiilor, impingand marginile aluatului de jur imprejur (intre rosii si peretii formei de copt).
Perforati din loc in loc aluatul cu ajutorul unei furculite.

Dati tarta la cuptor si scadeti imediat temperatura la 190 grade Celsius.
Coaceti tarta 30 de minute, sau pana ce se rumeneste aluatul.
Lasati deoparte 5 minute, dupa care treceti cutitul pe marginea tartei, pentru a desprinde aluatul.
Asezati peste forma de tarta o farfurie mare, cu fata in jos si rasturnati tarta in farfurie.
Feliati si serviti ornand cu oregano.

Foto: Flickr


Pofta buna!