Site coolinaria.ro

Chec cu fructe uscate


Acest chec cu sofran se prepara de obicei cu stafide si merisoare uscate, dar puteti apela cu incredere si la alte fructe.

Chec cu fructe uscate

Ingrediente:
  • 1 mg fire de sofran
  • 125 ml lapte
  • 500 gr faina
  • 10 gr drojdie uscata activa
  • un praf de sare
  • 1/4 lingurita nucsoara rasa
  • 250 gr unt rece, taiat cubulete
  • 250 gr zahar brun
  • 350 gr mix de fructe uscate
Mod de preparare:
Ungeti cu unt o forma de cozonac de 1 kg.
Incalziti laptele cu sofranul la foc mediu pana ce se coloreaza laptele si aproape ajunge la fierbere.
Intr-un castron mare, amestecati faina cu sare si nucsoara.
Adaugati unt si zahar si amestecati cu varful degetelor, pana capata consistenta de mici cocoloase.
Adaugati fructele uscate si amestecati bine.
Puneti drojdia in laptele cu sofran si amestecati bine, dupa care turnati laptele peste amestecul de ingrediente uscate.

Amestecati pana se formeaza un aluat omogen.
Transferati aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si framantati usor.
Puneti aluatul in forma de copt, acoperiti cu un prosop de bucatarie umed si lasati o ora sa creasca intr-un loc caldut.

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Coacet o ora, sau pana incepe sa se rumeneasca checul.
Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca in forma 10 minute.
Scoateti checul din forma si lasati sa se raceasca de tot pe un gratar.

Serviti feliile de chec unse cu unt sau cu felii subtiri de branza cheddar.
Daca va mai ramane chec dupa cateva zile si observati ca s-a intarit, nu ezitati sa-l rumeniti in cuptor, ca pe paine.

Foto: Flickr


Pofta buna!