Site coolinaria.ro

Focaccia cu ierburi


Va este pofta de o paine gustoasa preparata in casa? Incercati aceasta reteta de focaccia condimentata.

Focaccia cu ierburi

Ingrediente:
  • 300 gr faina
  • 1 pliculet drojdie activa
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute, zdrobiti
  • 1 lingurita rozmarin uscat, maruntit
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 250 ml + 15 ml apa calduta (40-45 grade Celsius, sau conform indicatiilor de pe plicul de drojdie)
  • 20-25 ml ulei de masline
  • Topping:
  • ulei de masline
  • 1 lingurita rozmarin uscat
  • 1 lingurita sare de mare
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei iute, zdrobiti
Mod de preparare:
Amestecati faina cu drojdia si condimentele intr-un castron mare.
Adaugati apa calduta si amestecati cu o lingura de lemn pana se incheaga aluatul.
Adaugati ulei de masline si amestecati aluatul pana devine elastic si maleabil.
Rasturnati aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si framantati-l cateva minute, modelandu-l sub forma de bila.

Ungeti cu ulei un castron mare de sticla sau inox si transferati in el bila de aluat.
Acoperiti cu un prosop de bucatarie si lasati sa creasca 45 de minute la cald.
Transferati aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si intindeti-l cu sucitorul, sub forma unui dreptunghi.
Lasati-l sa se odihneasca 5 minute.
Intre timp, ungeti cu ulei o tava de copt dreptunghiulara.
Cu degetele uleioase, transferati dreptunghiul de aluat in tava si apasati-l usor la dimensiunile tavii (sau la grosimea dorita).
Acoperiti cu un prosop de bucatarie si lasati sa mai creasca 30 de minute la cald.

Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius.
Intre timp, indepartati prosopul de bucatarie si intepati aluatul din loc in loc cu furculita.
Ungeti aluatul cu ulei si presarati ingredientele pentru topping.
Mai lasati sa creasca 15 minute, cat se termina de preincalzit cuptorul.

Coaceti foccacia timp de 30 de minute sau pana se rumeneste, intorcand tava in cuptorul la jumatatea timpului.
Scoateti din cuptor si lasati deoparte cateva minute sa se raceasca putin.
Feliati-o in tava daca vreti s-o serviti calda sau scoateti-o cu grija si lasati-o sa se raceasca de tot pe un gratar.
Dupa ce se raceste, se poate pastra intr-un recipient etans sau invelita strans in folie alimentara.

Foto: Flickr


Pofta buna!