Site coolinaria.ro

Prajitura cu ciocolata si miere


Cantitatile date sunt pentru o prajitura rotunda cu diametrul de aprox. 18 cm (6 portii).

Prajitura cu ciocolata si miere

Ingrediente:
  • Pentru blat:
  • 50 gr ciocolata neagra, tocata fin
  • 100 gr faina
  • 120 gr zahar brun
  • 1/2 lingura cacao pudra
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2-3 ml esenta de vanilie 115 gr unt, la temperatura camerei
  • 85 gr miere
  • 1 ou mare, la temperatura camerei
  • 125 ml apa fierbinte (adusa la fierbere)
  • Pentru sos:
  • 80 gr miere
  • 30 ml apa
  • 60 gr ciocolata neagra, tocata fin
  • 30 gr zahar pudra, cernut
Mod de preparare:
Scoateti toate ingredientele din frigider si lasati-le macar 30 de minute la temperatura camerei.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Ungeti forma rotunda de prajitura si tapetati-o cu hartie de copt. Lasati-o deoparte.

Topiti ciocolata pentru blat la microunde sau la baie de aburi.
Lasati sa se raceasca 10 minute, in timp ce aduceti la fierbere apa intr-un ibric.
Puneti in robotul de bucatarie restul ingredientelor pentru blat (faina, zahar, cacao, bicarbonat de sodiu, vanilie, unt, miere si ou), fara apa. Adaugati ciocolata topita si racita.
Pulsati pana se omogenizeaza. Cu robotul pornit, turnati apa fierbinte in compozitie.
Transferati aluatul obtinut in forma de copt.

Dati la cuptor 60-90 de minute, pe gratarul din mijloc, pana ce prajitura trece testul cu scobitoarea.
Acoperiti forma cu folie de aluminiu daca vi se pare ca se rumeneste prea repede, ca sa nu se arda.
Lasati sa se raceasca de tot in forma, pe un gratar.
Rasturnati blatul rece pe o farfurie, desprindeti cu grija hartia de copt, daca s-a lipit, dupa care intoarceti blatul cu fata in sus pe platoul de pe care veti servi prajitura.

Preparati sosul astfel:
Amestecati mierea cu apa intr-o craticioara si aduceti la fierbere.
Luati de pe foc si adaugati bucatelele de ciocolata.
Amestecati cu telul pana se topeste ciocolata si adaugati zaharul pudra cernut.
Amestecati pana se incorporeaza zaharul si lasati sa se raceasca putin, 5-10 minute, cat sa se ingroase sosul.
Turnati sosul peste prajitura, feliati si serviti.

Foto: Flickr


Pofta buna!