Site coolinaria.ro

Tort de ciocolata Locomotiva 3D


Pregatiti un tort inedit de 1 Iunie cu ajutorul unei forme de copt 3D ca o locomotiva.

Tort de ciocolata Locomotiva 3D

Ingrediente:
  • 170 gr unt moale
  • 250 gr zahar
  • 1 lingurita apa, la temperatura camerei
  • 2 lingurite espresso pudra
  • 3 oua mari, la temperatura camerei
  • 130 gr faina
  • 60 gr cacao pudra
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 125 ml lapte batut, la temperatura camerei
  • untura vegetala (solida)
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius.
Ungeti ambele parti ale formei de copt cu untura vegetala, cu ajutorul unei pensule. Nu folositi unt, margarina sau ulei vegetal!
Asigurati-va ca interiorul formei este uns integral, in toate adanciturile, ca sa se pastreze toate detaliile locomotivei cand scoateti prajitura din forma.
Presarati 2 linguri de faina in tavi si agitati sa se acopere uniform, peste tot pe unde sunt unse.
Rasturnati formele si izbiti-le usor de blatul de lucru pentru a indeparta excesul de faina.
Daca mai raman portiuni neacoperite, ungeti-le din nou cu untura si presarati faina.

Mixati untul cu zaharul 4-5 minute. Razuiti crema de pe margini.
Intr-un castron mediu, amestecati espresso cu apa pana se omogenizeaza.
Adaugati ouale si bateti cu telul pana se incorporeaza espresso.
Cu mixerul pornit pe viteza medie, adaugati treptat ouale batute peste crema de unt, cate o lingura odata.
Lasati sa se omogenizeze inainte sa adaugati urmatoarea lingura.
Cand ajungeti la jumatate din cantitatea de ou batut, opriti mixerul si razuiti marginile.
Continuati sa adaugati ouale si razuiti din nou castronul la final.
Cerneti intr-un castron faina cu cacao, praf de copt si sare. Amestecati.
Cu mixerul pornit la cea mai mica viteza, adaugati o treime din amestecul de faina, apoi jumatate din laptele batut, inca o treime faina, restul de lapte batut si apoi faina ramasa.
La final, omogenizati aluatul cu o spatula daca e nevoie.

Umpleti cu aluat jumatatea de jos a tavii (cea fara gaura), pana la buza.
Montati cealalta jumatate a tavii si legati-o bine cu sfoara alimentara, in cel putin 2 locuri.
Astfel, veti evita desfacerea formei in cuptor, pe masura ce creste prajitura.
Puneti forma de copt intr-o tava in mijlocul cuptorului si coaceti 50 de minute.
Desfaceti tavile si indepartati partea de sus.
Mai dati la cuptor 10 minute.
Lasati prajitura sa se raceasca 10 minute in forma, pe un gratar.
Puteti la loc partea de sus a formei de copt si rasturnati prajitura.
Inlaturati partea de jos a formei (care acum va fi sus) si lasati sa se raceasca de tot, minim 4 ore.

Ornati cu crema colorata, preparata in casa, cu ajutorul unor pungi de umplut cu varfuri de diferite forme si marimi.


Pofta buna!