Site coolinaria.ro

Coq au vin


Un preparat popular, pe care ar fi pacat sa nu il incerci...

Coq au vin

Ingrediente:
  • 2,7 kg carne de pui, taiata in 8 bucati
  • 470 ml vin rosu sec
  • 12 cepe mici, taiate pe jumatate
  • 2 foi de dafin
  • cimbru
  • 2 catei de usturoi
  • 680 ml supa de pui
  • 115 gr bacon, taiat in fasii subtiri
  • sare si piper
  • 45 gr faina
  • 30 ml ulei de masline
  • 20 g pasta de tomate
  • 16 ciuperci, taiate marunt
  • 1 lingura patrunjel
Mod de preparare:
Intr-o tava pentru cuptor puneti carnea de pui, vinul, foile de dafin, cimbrul si usturoiul.
Acoperiti si tineti la frigider intre 4 ore si o zi. Intoarceti carnea, din cand in cand.
Puneti supa la fiert intr-o tigaie de dimensiuni medii. Adaugati fasiile de bacon si gatiti timp de 8 minute.
Folosind o spumiera, transferati baconul intr-un castron mic. Luati cu o lingura grasimea formata la suprafata supei.
Preincalziti cuptorul la 180 C. Puneti amestecul de carne intr-o strecuratoare, deasupra unui castron mare.
Tamponati carnea cu servetele din hartie. Pastrati lichidul din castron dar si ceapa, ierburile si usturoiul din strecuratoare.
Puneti sare si piper peste carne si treceti usor prin faina.
Incalziti uleiul intr-o tigaie (care poate fi folosita si in cuptor), apoi gatiti bucatile de pui pana cand se rumenesc. Transferati pe o farfurie.

Varsati excesul de ulei din tigaie, apoi adaugati ceapa si sotati timp de 2 minute sau pana cand incepe sa se caramelizeze.
Adaugati bucatile de bacon, cateii de usturoi, ciupercile si ierburile si sotati timp de 4 minute sau pana cand ciupercile sunt rumenite si incep sa se inmoaie.
Adaugati pasta de tomate. Adaugati lichidul in care a stat carnea la marinat si supa de pui.
Lasati sa fiarba la foc mare. Puneti bucatile de carne in lichid si bagati tigaia la cuptor pentru 30 de minute sau pana cand carnea este gatita.
Transferati carnea pe o farfurie. Acoperiti ca sa o mentineti calda.
Lasati sosul sa mai fiarba la foc mediu pana cand se ingroasa, timp de 10 minute.
Adaugati patrunjelul in sos. Turnati sosul peste carne si serviti.

Foto: Flickr


Pofta buna!