Site coolinaria.ro

Ciocolata de casa


Numele meu este Simona si sunt o ciocoholica – dependenta de ciocolata. Totusi sunt constienta de “ calitatile” prezente in ciocolata din comert. De aceea m-am gandit sa iti ofer si tie, daca suferi de aceeasi boala ca si mine, reteta mea de ciocolata de casa.

Ciocolata de casa

Ingrediente:
  • 150 ml apa
  • 400 g zahar
  • 100 g unt topit si racit
  • 250 g lapte praf (nu este indicat cel pentru bebelusi indulcit)
  • 50 g cacao
  • 1 esenta vanile (sau de rom)
  • alune de padure (sau nuci putin prajite, migdale, stafide etc)
Mod de preparare:
Laptele praf il amestecam impreuna cu cacaua. Daca dorim un amestec mai fin il putem cerne.

Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecam pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul va face o spuma alba. Din acest moment, in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si mai cremoasa, faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata mai consistenta, faceti un sirop gros, ca mierea aproape. Ca sa vedeti cum e siropul luati cu o lingurita si treceti cu degetul pe spatele ei. Veti simti cat de lipicios e si care e consistenta. Personal prefer ca siropul sa nu fie nici foarte subtire, dar nici prea gros.

Cand siropul e gata, stingem focul si adaugam laptele praf treptat, pana se omogenizeaza bine. Adaugam untul si esenta de vanilie si amestecam bine.

Punem repede compozitia intr-o tava unsa cu unt si o nivelam cu dosul unei linguri pe care o inmuiem frecvent in apa rece, apoi presaram deasupra alunele. Pentru a intra in ciocolata trebuie apasate bine.

Dupa ce s-a racit dam la frigider pana se intareste. Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.


Pofta buna!