Site coolinaria.ro

Mere in caramel


Intrucat este si toamna si vine si sarbatoarea de Halloween, merele in caramel nu pot lipsi de la masa fiind si usor de preparat si deosebit de gustoase, ispititoare atat pentru adulti cat mai ales pentru cei mici.

Mere in caramel

Ingrediente:
  • 12 mere coapte, cu fruct rotund, ferm si nu prea mari ca dimensiune
  • 450g zahar brun
  • 400g lapte dulce, nedegresat
  • 1 ceasca unt topit (nesarat, la temperatura camerei)
  • 2/3 cana sirop de porumb
  • 1/3 cana sirop de artar
  • 1/2 lingurita praf de vanilie
  • 1 lingurita melasa
  • 1/4 lingurita sare
  • 12 betisoare tip frigaruie pentru mere
Mod de preparare:
1 Se combina mai intai zaharul brun, untul, laptele, siropul de porumb, cel de artar, melasa si sarea intr-o tigaie inalta;
2 Se pune tigaia pe foc moderat si se amesteca usor si constant cu spatula de lemn pana ce se dizolva bine zaharul; atentie, daca zaharul se cristalizeaza nu e bine si trebuie sa mai crestem cu putin temperatura focului, amestecand cu grija si dizolvand tot zaharul inclusiv cel de pe peretii tigaii;
3 Continuati sa tineti tigaia la foc mediu, la o temperatura constanta de 115 grade Celsius pana ce toate ingredientele se amesteca omogen;
4 Intre timp pregatiti si merele, spalati-le foarte bine, indepartati coditele complet si strapungeti-le adanc cu betele tip frigaruie asezandu-le apoi intr-o tava larga de copt, invelita in prealabil cu folie de aluminiu, unsa usor cu unt;
5 Indepartati tigaia de pe foc, scurgeti toata crema caramel intr-un bol de inox (atentie sa nu va frigeti!) si lasati sa se raceasca putin, dar nu mai jos de 75-80 grade Celsius;
6 Acum e timpul sa inmuiem merele in crema caramel, unul dupa altul; merele infipte in frigarui se scufunda in intregime in caramel, se scot si se tin putin deasupra pana ce se scurge excesul de caramel;
7 Fiecare mar se aseaza in tava acoperita cu folie de aluminiu si, la final, se da tava la frigider pentru un sfert de ora ca sa se intareasca putin caramelul;
8 Putem scoate apoi tava de la rece pentru a "cosmetiza" merele cat mai uniform cu restul de caramel din bol, de acum rece si acesta si destul de maleabil;
9 Alternativ, putem decora merele prin presare cu degetele si cu nuca/alune fin maruntite, cu stafide, nuca de cocos sau orice alte ornamente ne gandim ca s-ar potrivi ocaziei;
10 Inainte de a fi servite, merele mai trebuie sa stea la frigider inca aproximativ o ora si apoi pot fi puse pe un platou de fructe si oferite musafirilor ca delicatese de Halloween.


Pofta buna!