Turta dulce este o adevarata delicatesa in sezonul rece. Mirosul de scortisoara si nucsoara folosite pentru prepararea ei, se potriveste de minune atmosferei de iarna. In cele de mai jos iti prezint varianta de prezentare folosita de mine – cea de omuleti de turta dulce.
Incingem cuptorul. Intindem hartie de copt in doua tavi.
Punem untul, zaharul si mierea intr-o tigaie si le topim incet. Intr-un bol amestecam faina, bicarbonatul, mirodeniile si un praf de sare. Maruntim bucatile de ghimbir si le amestecam intr-un bol cu untul topit pana se obtine un aluat dens si omogen.
Lasam aluatul la racit si apoi il intindem cu sucitorul pana este uniform si are o grosime de ½ cm. Decupam omuleti folosind intregul aluat. Resturile le framantam si intindem o alta foaie.
Punem omuletii in tavi si ii dam la cuptor 12 minute, pana incep sa devina aurii.
Ii lasam la racit 10 minute si apoi ii desprindem din tava si ii lasam sa se raceasca in totalitate pe un gratar.
Pentru decor amestecam zaharul pudra cu cateva picaturi de apa, pana devine dens si omogen. Taiem ciresele in jumatate, apoi in felii subtiri care vor fi gurita oamenilor din turta dulce.
Taiem ghimbirul in forma de discuri mici. Punem zaharul intr-o punga alimentara, din care taiem un colt foarte mic. Cu ajutorul pungii desenam ochii, gura su nasturii pe fiecare biscuit. Peste zambet lipim cate o felie de cireasa si peste nasturi cate o bucata de ghimbir. Lasam sa sa intareasca zaharul complet.
Ii putem pastra maxim o saptamana intr-o cutie inchisa.
Pentru decorat putem folosi si stafide sau bomboane colorate. La preparararea acestor omuleti de turta dulce ii putem implica si pe cei mici, care se pot amuza dand o mana de ajutor.
Pofta buna!