Orezul si fasolea preparate in stil mexican sunt o cina excelenta. Puneti pe tortilla si serviti cu un sos picant si samantana.
Daca folositi fasole uscata, puneti-o intr-o vas, acoperiti-o cu apa rece si lasati-o la inmuiat peste noapte, apoi scurgeti si clatiti bine. Puneti fasolea intr-o cratita cu apa si aduceti la temperatura de fierbere, mentineti la foc iute 10 minute, apoi la foc mic 40 minute pana este moale. Scurgeti si lasati deoparte.
Incalziti cuptorul si puneti ustoroiul, rosiile si ceapa pe o hartie de copt. Presarati deasupra o lingura ulei de masline si amestecati ca sa se imbibe legumele. Coaceti 10 minute sau pana se rosiile si ceapa sunt moi, intorcand o singura data. Luati din cuptor si lasati la racit.
Incingeti restul de ulei intr-o cratita, adaugati orezul si prajiti 2 minute, amestecand pana ce se rumeneste usor.
Faceti la robot un piure din rosiile si ceapa care s-au racit, turnati in orez si mai gatiti 2 minute, amestecand des. Turnati zeama de legume, acoperiti si fierbeti la foc mic 20 de minute, amestecand din cand in cand.
Pastrati 2 linguri de fasole pentru salsa. Adaugati restul la amestecul de zeama de legume, impreuna cu morcovii si fasolea verde si fierbeti 15 minute, pana ce legumele sunt moi. Potriviti de sare si piper. Luati cratita de pe foc si lasati-o acoperita 15 minute.
Pentru salsa de avocado, taiati avocado in jumatate, scoateti samburele, curatati de coaja si taiati pulpa in cubulete, apoi amestecati cu sucul de lime. Adaugati ceapa, ardeiul iute, coriandrul si fasolea pusa deoparte, apoi potriviti de sare.
Pentru a servi, puneti orezul fierbinte si fasolea peste tortillas, salsa si smantana fiind garnitura.
Pofta buna!