Site coolinaria.ro

Clatite chinezesti



Clatite chinezesti

Ingrediente:
  • 300g faina alba
  • 1 lingura zahar
  • 6 linguri ulei de susan
  • 240ml apa fierbinte
  • faina suplimentara pentru framantat
Mod de preparare:
1 Se face mai intai de toate aluatul prin plasarea fainii si a zaharului intr-un recipient mai larg. Dupa ce se amesteca cele doua ingrediente pe uscat, se adauga putin cate putin apa fierbinte si se amesteca bine pana ce se obtine aluatul lipicios de clatite;
2 Se presara faina suplimentara peste aluatul de clatite, se pregateste suprafata de framantat tot cu un strat subtire de faina si se transfera aluatul aici unde se framanta usor, adaugand mai multa faina daca aluatul continua sa ramana prea lipicios;
3 Se framanta cu pumnii pana ce se obtine un aluat elastic si fin, care nu mai este lipicios; cand este gata se transfera inapoi in recipientul larg initial, se acopera cu un prosop curat si se lasa sa se linisteasca aluatul pentru o jumatate de ora;
4 Dupa trecerea jumatatii de ora, se scoate bucata de aluat si se taie in jumatate, apoi se presara facaletul cu faina si se intinde bine fiecare jumatate de aluat obtinandu-se doua foi de aproximativ 0,5cm grosime
5 Se foloseste o forma circulata de taiat foaia de aluat cu care se vor taia forme circulare de 12-15 cm in diametru din fiecare foaie, pastrand-se resturile care vor putea fi rulate din nou pentru a se obtine mai multe forme circulare;
6 Se unge fiecare cerc de aluat pe o singura parte cu putin ulei de susan si apoi se suprapun doua cate doua astfel incat partea unsa sa fie la interior; se plaseaza apoi pe un platou larg si se acopera cu un prosop pentru aproximativ 10 minute;
7 Se presara din nou faina pe suprafata de lucru, se ia fiecare cerc dublu lasat deoparte si se ruleaza din nou cu facaletul pana ce se obtin clatite subtiri ca hartia, care se vor plasa din nou la final sub un prosop pentru aproximativ inca 10 minute;
8 Se pune tigaia pentru clatite la foc mediu spre tare si se lasa sa se incinga fara a pune deloc ulei;
9 Cand s-a incins bine tigaia se adauga prima clatita, fara ulei, si se lasa cam 1 minut si jumatate pe o parte, pana ce incepe sa umfle usor si capata aspectul de preparat la gratar, apoi se intoarce pe cealalta parte si se procedeaza similar;
10 Se scoate clatita dubla din tigaie si se separa in doua jumatati, ele fiind lipite anterior si unse cu ulei la interior; astfel se preparara clatitele chinezesti traditionale, obtinandu-se la final clatite prajite mai tare pe o parte si gatite usor pe cealalta;
11 Se plaseaza cele doua jumatati pe platoul de servit, dar acoperite cu un prosop curat;
12 Se procedeaza similar cu celelalte clatite, care de asemenea se lasa acoperite sub prosop;
13 Clatitele chinezesti se consuma imediat, alaturi de preparate din carne de pui sau de rata, dar se pot si lasa la congelat, urmand sa fie incalzite din nou inainte de a fi servite.


Pofta buna!