Seminte de susan dau o textura crocanta acestor chiftele de naut, denumite falafel. Le servim cu sos de iaurt, cu tahini si lipie calda la un pranz usor sau la cina si ne inchipuim ca suntem in Orientul Mijlociu.
Punem nautul intr-un vas, il acoperim cu apa rece si il lasam la inmuiat peste noapte. Scurgem si clatim nautul, il punem intr-o cratita si acoperim cu apa rece. Aducem la temperatura de fierbere si mentinem la foc iute10 minute, apoi dam focul la mic si fierbem 1 ½ - 2 ore pana se inmoaie.
Intre timp preparam sosul de iaurt si tahini. Amestecam intr-un vas mic pasta de susan (tahini), iaurtul, piperul cayenne si menta. Presaram deasupra ceapa verde si piper cayenne si dam la rece pana la servire.
Amestecam nautul cu usturoiul, ardeiul iute, condimentele macinate si potrivim de sare si piper. Punem amestecul in vasul de la robot si mixam pana se formeaza o pasta nu prea fina. Daca este prea moale, dam la rece pentru 30 de minute.
Din pasta racita de naut facem 12 chiftelute in palme si le dam prin seminte de susan.
Incingem uleiul intr-o tigaie larga si prajim falafel-ul timp de 6 minute, intorcand o data.
Pofta buna!