Site coolinaria.ro

Falafel cu seminte de susan si sos de iaurt cu tahini


Seminte de susan dau o textura crocanta acestor chiftele de naut, denumite falafel. Le servim cu sos de iaurt, cu tahini si lipie calda la un pranz usor sau la cina si ne inchipuim ca suntem in Orientul Mijlociu.

Falafel cu seminte de susan si sos de iaurt cu tahini

Ingrediente:
  • 1 1/3 cani naut uscat
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 ardei iute, taiat fin
  • 1 lingurita chimen turcesc macinat
  • 1 lingura menta proaspata
  • tocata
  • 1 lingura patrunjel verde, tocat
  • 2 cepe verzi, taiate fin
  • 1 ou mare, batut
  • seminte de susan pentru invelit chiftelele
  • ulei de floarea soarelui pentru prajit
  • sare si piper
  • - Pentru sosul de iaurt si tahini:
  • 2 linguri tahini (pasta de susan)
  • mai putin de 1 cana iaurt proaspat
  • 1 lingurita piper cayenne
  • 1 lingura menta proaspata
  • tocata
  • 1 ceapa verde
  • taiata fin
Mod de preparare:
Punem nautul intr-un vas, il acoperim cu apa rece si il lasam la inmuiat peste noapte. Scurgem si clatim nautul, il punem intr-o cratita si acoperim cu apa rece. Aducem la temperatura de fierbere si mentinem la foc iute10 minute, apoi dam focul la mic si fierbem 1 ½ - 2 ore pana se inmoaie.

Intre timp preparam sosul de iaurt si tahini. Amestecam intr-un vas mic pasta de susan (tahini), iaurtul, piperul cayenne si menta. Presaram deasupra ceapa verde si piper cayenne si dam la rece pana la servire.

Amestecam nautul cu usturoiul, ardeiul iute, condimentele macinate si potrivim de sare si piper. Punem amestecul in vasul de la robot si mixam pana se formeaza o pasta nu prea fina. Daca este prea moale, dam la rece pentru 30 de minute.

Din pasta racita de naut facem 12 chiftelute in palme si le dam prin seminte de susan.

Incingem uleiul intr-o tigaie larga si prajim falafel-ul timp de 6 minute, intorcand o data.


Pofta buna!