Site coolinaria.ro

Bougatsa


In timpul concediului trecut petrecut in Grecia am fost fascinati de o prajitura specifica elenilor numita Bougatsa pe care am savurat-o in reptate randuri. Pentru ca ni s-a facut un dor nebun de Grecia, am pregatit-o si eu in bucataria mea de pe malul Bahluiului.

Bougatsa

Ingrediente:
  • 125 g unt (jumatate cana)
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1 ou
  • 1 galbenus de ou
  • 20 foi de placinta
  • zahar pudra
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 350 ml lapte (1 cana si jumatate)
  • 50 g gris (un sfert de cana)
  • 120 g zahar (jumatate de cana)
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:
Se bat ouale impreuna cu zaharul pana se formeaza spuma.

Se incalzeste laptele (sa nu clocoteasca). Se ia de pe foc si se toarna putin lapte cald in amestecul de ou cu zahar si se omogenizeaza. Apoi se toarna amestecul de ou in cratita cu lapte si se bate cu telul viguros sa nu se formeze cocoloase. Se pune la foc mic si se lasa cam 3-5 minute. Se adauga treptat grisul si putina sare. Se amesteca in continuare pana se obtine o pasta groasa, cam 5 minute. Se ia de pe foc si se amesteca impreuna cu 2 linguri de unt. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei amestecand din cand in cand.

Dupa ce s-a racit compozitia, se incorporeaza sucul de lamaie, vanilia si scortisoara. Se incalzeste cuptorul la foc mediu.

Se desfac cu grija doua foi de placinta, se ung cu unt topit si se suprapun. Se indoaie pe urma pe verticala in doua, se ung cu unt. Se toarna 3 linguri de compozitie pe treimea de jos a foilor. Se impatureste pe verticala, de la stanga si de la dreapta foile inspre centru, astfel incat doar sa se atinga si sa nu se suprapuna lateralele. Se ung cu unt laturile proaspat indoite. Se indoaie treimea de jos in sus si se unge cu unt. Treimea de sus se indoaie in jos si se unge cu unt. Se formeaza prin procedeul acesta un plic cu umplutura. Se mai ung cu unt laturile plicului.

Se aseaza plicurile cu umplutura pe o foaie de copt in tava si se coc circa 15 minute. Se servesc cu zahar pudra si eventual scortisoara.

Cea mai buna ni s-a parut in Salonic si ni s-a sugerat sa o degustam alaturi de un Nescafé Flappé. Este excelenta!


Pofta buna!