193135987363285

Dulciuri

Retete Decorix.ro: Tort de mere

      Trimite pe mail Printeaza
Tort de mere


Dificultate: mediu

RATING


Ingrediente
  • 0,7 kg de mere
  • 1 cana de zahar
  • 6 oua de dimensiune M
  • 6 linguri cu varf de zahar
  • 6 linguri cu varf de faina
  • coaja de lamaie
  • vanilie
  • rom
  • un praf de sare
  • 50 gr margarina sau unt
  • facultativ si frisca
Mod de preparare
Merele se spala, se taie felii si se pun intr-un vas la calit. Dupa ce s-au calit cam 10 min mestecandu-le mereu ca sa nu se arda, le dam de-o parte la racit.

Separat se face un sirop din 2 cani de apa, 4-5 linguri de zahar la care adaugam coaja de lamaie. Cand siropul acesta se raceste aduagam vanilie (esenta sau zahar vanilat) si rom. Se lasa si acesta in asteptare.

Un vasul in care se va coace tortul se pune o cana de zahar sa se arda pana ce capata o culaore usor galbuie, fara sa lasam zaharul sa se arda complet. Zaharut fiind topit si fierbinte se plimba pe toata suprafata vasului, inclusiv pe peretii sai, astfel ca toata suprafata este complet acoperita.

Se lasa sa se mai racoresca. Feliile de mere care sunt deja racorite se aseaza pe fundul vasului de copt (pentru cantitatile aratate mai sus, folosim o craticioara smaltuita de 2,5-3l capacitate, intinsa, dar nu prea inalta). Le punem in forma rotunda ca solzii de peste, fara sa lasam spatii goale intre ele. Se tapeteaza si peretii vasului in acelasi mod.

Dupa aceasta opreatiune se face aluatul. Este un aluat tipic de pandispan dar care trebuie facut adaugand ingredientele in ordine urmatoare.

Albusurile se separa de galbenusuri. Cele 6 albusuri se bat energic cu mixerul pana se fac spuma. Se adauga, una cate una, cele 6 linguri de zahar, batand in continuare pana ce zaharul este topit complet. Se adauga apoi unul cate unul galbenusurile.

Dupa omogenizarea compozitiei se opreste mixerul si se adauga cele 6 linguri cu varf de faina puse in ploaie pe toata suprafata compozitiei. Manual se incorporeaza faina ce am presarat-o in vas folosindu-ne de paletele mixerului, cu miscari ascendente usoare. Se adauga si romul, un praf de sare si vanilia si toata compozitia se pune in vasul tapetat cu feliile de mere calite.

Cuptorul se incinge in prealabil. Se da vasul la cuptor. Perioada de coacere este urmatoarea : primele 10 min se coace la foc iute, dupa care se continua coacerea inca 20-25 min la foc domol. In primele 20 de min nu se deschide usa cuptorului ptr ca aluatul poate ‘’cadea’’ si astfel prajitura este compromisa.

Dupa 20 de min puteti incerca cu o brocheta metalica speciala (sau celebrul fir de pai de matura, sau o scobitoare de lemn) daca la mijloc aluatul este copt. Daca este copt, nu ramane nici o urma pe brocheta, daca nu, se pot vedea resturi de coca necoapte si deci trebuie prelungit timpul decoacere sub rezerva verificarii lui din timp in timp.

Dupa coacere se scoate vasul din cuptor si se toarna peste el siropul facut la inceput. Se acopera vasul cu platoul pe care am decis ca va sta tortul si imediat acesta se rastoarna. Veti vedea ca se desprinde foarte repede. In cazul in care pe vas mai ramin felii de mere lipite, le puteti indeparta cu usurinta cu ajutorul unui cutit si le asamblati pe tort.

Dupa ce s-a racit bine puteti pune frisca si cateva boabe de visine din compot sau din dulceata.

Pofta buna!



Vizualizari: 2214


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Maria Raducu pe data de 2011-08-09


      Trimite pe mail Printeaza

Daca ti-a placut reteta Tort de mere, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Dulciuri Dulciuri::Torturi si tarte pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Mini-tarte cu branza Boursin
Aceasta este o reteta perfecta pentru Dragobete. Cumpara ingredientele, pregateste tartele si surprinde-ti persoana draga. Sunt extrem de usor de preparat, dar absolut fabuloase!
Mini-tarte cu capsuni
Te poftim la un desert minunat! Il recomandam atat pentru o aniversare, cat si pentru o sarbatoare mai importanta. De ce nu, iti poti surprinde si colegii de munca. Noteaza-ti reteta in caietul tau de
Tort cu ciocolata si menta
Pentru Ziua Internationala a Ciocolatei cu Menta (19 februarie), ne-am gandit sa-ti propunem o reteta de tort cu... ciocolata si menta! Racoros si aromat, sigur isi va face loc pe masa ta in curand!
Tarta cu ciocolata si lapte condensat
Acest desert minunat este potrivit atat pentru o zi obisnuita, cat si pentru o aniversare. Se face usor si e delicios. Amesteci cateva ingrediente si ai obtinut o minunata tarta cu ciocolata si lapte
Tort cu sampanie
Tortul roz cu sampanie este un desert special, ideal pentru o zi importanta.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca vrei sa eviti bolile , mananca mai putin. Daca vrei sa-ti prelungesti viata, fa-ti mai putine griji"
Chu Hui Weng
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro