193135987363285

Feluri de mancare

Home» Ce gates...» Feluri d...» Mancarur...» Sarmalute de post

Sarmalute de post

      Trimite pe mail Printeaza
Sarmalute de post


Dificultate: medie

RATING


O reteta de post mult apreciata de cei care tin la traditia culinara dinaintea sarbatorilor, dar si de cei care doresc sa alterneze zilele in care gatesc folosind carnea cu cele in care gatesc numai legume.

Ingrediente
  • 1 varza murata cu frunzele subtiri
  • 200 gr orez
  • 3 cepe
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei kapia
  • 1 morcov
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 1/2 legatura marar verde
  • 1 praf piper macinat
  • 1-2 frunze de dafin
  • 1 cutie rosii taiate in suc de rosii (380 gr)
Mod de preparare
Varza se curata de cotor, se desareaza in apa usor calduta, se scurge bine si fiecare frunza – in cazul in care acestea sunt mari - se taie in jumatate.
Legumele se curata de coaja si se taie astfel: ceapa se taie fin, iar dovlecelul, morcovul si ardeii se dau pe razatoarea mare. Verdeata se toaca fin.

Intr-un vas se pune uleiul si se inabusa rand pe rand, in aceasta ordine: 2 cepe tocate fin, morcovul ras, ardeii rasi si la final dovleceii. Se amesteca sa nu se lipeasca.
Se adauga orezul, un praf de piper macinat si se amesteca pentru a se omogeniza.
Se pun 1-2 linguri de rosii in suc de rosii si verdeata tocata marunt pentru a da un plus de culoare compozitiei.

Separat se pun 0,5 l apa la fiert. Dupa ce apa a inceput sa fiarba se toarna peste orezul cu legume inabusite.
Se mai lasa la fiert pana ce apa scade complet iar orezul este deja semi-fiert. Se da deoparte de pe foc sa se mai raceasca.

Intr-o cratita se asaza un strat de varza tocata.
Fiecare frunza de varza se umple cu compozitia cu orez preparata, folosindu-ne de o lingura.
Sarmalele se ruleaza, dar nu foarte strans, pentru a da posibilitatea orezului sa fiarba si sa se umfle.

Separat se pune intr-o tigaie putin ulei la incins.
A treia ceapa se taie in lamele fine si se pune si ea peste uleiul incins. Se lasa sa se rumeneasca usor si apoi se adauga rosiile cu sucul lor. Se amesteca bine.
Aceasta compozitie de rosii cu ceapa inabusita se va pune in cratita cu sarmale, deasupra verzei tocate fin.

Se asaza sarmalele in cratita in straturi, se pune ultimul strat cu varza fin tocata, frunza de dafin, cateva boabe de piper intregi si deasupra stratul cu rosii si ceapa inabusite.

Se pune apa ca sa acopere sarmalutele. Se asaza la foc pe aragaz.
Dupa ce apa incepe sa fiarba, se introduc in cuptorul incalzit in prealabil si se fierb acoperit cca 45 min dupa care se descopera pentru a prinde o culoare rumenie.
Se pot servi calde sau la temperatura camerei.

Pofta buna!


2 utilizatori coolinaria.ro au incercat reteta "Sarmalute de post". Incearc-o si tu!
Vizualizari: 11621


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Maria Raducu pe data de 2012-03-28 Nota: 4,13 din 8 voturi.


      Trimite pe mail Printeaza

Daca ti-a placut reteta Sarmalute de post, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Feluri de mancare Feluri de mancare::Mancaruri cu legume pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Lasagna mexicana
O delicioasa reteta pentru pranz! Iti vei rasfata papilele gustative si nici nu vei sta prea mult timp in bucatarie.
Musli de linte
Incercati un musli de linte la micul dejun si veti incepe ziua cu multa energie!
Curry de naut
O reteta speciala de curry, cu naut si spanac.
Paella vegetariana cu rosii
Paella este un preparat spaniol foarte gustos, ce merita incercat si in varianta vegetariana cu ceapa si rosii.
Cartofi gratinati cu legume
Serviti o portie de cartofi gratinati cu legume si 2 feluri de branza frantuzeasca.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Painea este temelia vietii"
Jonathan Swift
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro