193135987363285

Dulciuri

Home» ...» Deserturi ...» Clatite Ana Lugojana (Clatite banatene)

Traditii romanesti: Clatite Ana Lugojana (Clatite banatene)

      Trimite pe mail Printeaza
Clatite Ana Lugojana (Clatite banatene)


Dificultate: avansat

RATING


Reteta "Clatite banatene" face parte din proiectul "Descopera traditiile culinare romanesti", derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis si este primita de la Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului Retete ca la Mama.

Ingrediente
  • Aluat pentru clatite:
  • 3 oua
  • 300 gr faina
  • 300 ml lapte
  • 250-300 ml apa minerala sau lapte
  • 3 linguri unt topit (optional)
  • 1 praf de sare
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie (optional)
  • aprox. 50 ml ulei pentru prajit
  • Umplutura pentru 8 clatite:
  • 250 gr branza de vaci
  • 5 oua
  • 2 linguri extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
  • 200 gr smantana dulce
  • 250 gr zahar
  • stafide
  • unt pentru uns vasul gratinabil
  • optional, coaja rasa de la 1 portocala
Mod de preparare
Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare.
Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie.

Pentru umplutura, branza se amesteca cu 1 ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele, putina coaja rasa de portocala (optional) si 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat.

Se pregateste sosul de vanilie: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana.
Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se impacheteaza ca sarmalele.

Clatitele astfel pregatite se asaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra.
(O alta optiune este sa se monteze clatitele in vase mai mici de tip gratin, in care sa intre cate doua clatite pentru fiecare portie.)

Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.

Cat timp clatitele se gatesc in cuptor, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga zaharul ramas (120 de grame) si se continua sa se bata pana cand zaharul e complet dizolvat si se obtine o bezea ferma, lucioasa.

Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un pos pentru ornare cu deschizatura stelata, dupa preferinta.
Optional, se poate presara deasupra bezelei putina coaja rasa de portocala.

Se reintroduc clatitele in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua si se servesc imediat, fierbinti.

Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de cate doua persoane sau pe platou, socotind cate doua clatite pentru fiecare mesean (varianta preferata si atunci cand se fac clatitele acasa).
Se pot flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa.

Pofta buna!



Vizualizari: 6155


Coolinaria.ro iti recomanda pentru reusita retetei Clatite Ana Lugojana (Clatite banatene):

decorix.ro


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Laura Laurentiu pe data de 2013-04-12 Nota: 4,33 din 3 voturi.


      Trimite pe mail Printeaza

Daca ti-a placut reteta Clatite Ana Lugojana (Clatite banatene), aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Dulciuri Dulciuri::Deserturi diverse pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Mar caramelizat, cu scortisoara
Cand iti este pofta de dulce si nu stii ce sa-ti pregatesti, iti sugeram o reteta de mar caramelizat, cu putina scortisoara. Testeaza reteta si rasfata-ti papilele gustative!
Jeleuri pudrate cu zahar
Cu ocazia Zilei Internationale a Jeleurilor (15 februarie), iti recomandam reteta de mai jos. Chiar daca ai putin mai mult de munca decat de obicei, iti garantam ca, la final, vei multumit de rezultat
El Pato Passion
El Pato Passion este o reteta de desert pe baza de ciocolata, creata de restaurantul El Pato pentru a sarbatori Ziua Indragostitilor. Desertul va fi oferit gratuit tuturor cuplurilor ce isi vor sarbat
Briose Irish Coffee
Briose pufoase si delicioase cu o aroma inconfundabila de Irish Coffee.
Fursecuri cu ciocolata si cocos
Fursecurile cu ciocolata si cocos se prepara usor si sunt extrem de aromate.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca"
Benjamin Franklin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro