193135987363285

Dulciuri

Traditii romanesti: Nudli cu mac

      Trimite pe mail Printeaza
Nudli cu mac


Dificultate: medie

RATING


Numita si Cici, Cnegne, Tipari, Vutane, Sulance, Puturgai, Putisoare sau Putarlai - in functie de fiecare zona geografica - aceasta reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Nudli cu mac” a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama.
In Bihor, macul este inlocuit cu nuca macinata. In functie de gust, macul poate fi inlocuit si cu gris sau cu pesmet.

Ingrediente
  • 750 gr cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire
  • 75 gr gris
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200-250 gr faina alba (in functie de calitatea fainii pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina)
  • 80 gr unt (sau ulei)
  • 6 linguri mac macinat prin masina
  • 6 linguri zahar pudra amestecat cu 1 plic zahar vanilat
  • faina pentru presarat planul de lucru
Mod de preparare
Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi) apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si se zdrobesc bine intr-un castron.
Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina.
Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare.

Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).
Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale.
Se modeleaza pe planul de lucru snururi nu mai lungi de 9-10 cm.
Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.

Separat, se topeste untul intr-o cratita apoi se stinge focul.
Cand se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit.
Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa „putele” si sa se imbrace toate cu untul topit.
Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.
Cu aceeasi spatula flexibila, se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar).
Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.

Pofta buna!



Vizualizari: 3848


Coolinaria.ro iti recomanda pentru reusita retetei Nudli cu mac:

decorix.ro


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Laura Laurentiu pe data de 2013-09-11


      Trimite pe mail Printeaza

Daca ti-a placut reteta Nudli cu mac, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Dulciuri Dulciuri::Deserturi diverse pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Mar caramelizat, cu scortisoara
Cand iti este pofta de dulce si nu stii ce sa-ti pregatesti, iti sugeram o reteta de mar caramelizat, cu putina scortisoara. Testeaza reteta si rasfata-ti papilele gustative!
Jeleuri pudrate cu zahar
Cu ocazia Zilei Internationale a Jeleurilor (15 februarie), iti recomandam reteta de mai jos. Chiar daca ai putin mai mult de munca decat de obicei, iti garantam ca, la final, vei multumit de rezultat
El Pato Passion
El Pato Passion este o reteta de desert pe baza de ciocolata, creata de restaurantul El Pato pentru a sarbatori Ziua Indragostitilor. Desertul va fi oferit gratuit tuturor cuplurilor ce isi vor sarbat
Briose Irish Coffee
Briose pufoase si delicioase cu o aroma inconfundabila de Irish Coffee.
Fursecuri cu ciocolata si cocos
Fursecurile cu ciocolata si cocos se prepara usor si sunt extrem de aromate.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro